Hovrätten har kommit fram till att åklagaren lagt fram övertygande bevisning mot mannen, som enligt tingsrätten var från en "bra familj".
Hovrätten har kommit fram till att åklagaren lagt fram övertygande bevisning mot mannen, som enligt tingsrätten var från en "bra familj".

Mannen friades av Solna tingsrätt från kvinnomisshandel, bland annat med motiveringen att hans familj ”verkar vara en bra familj”. Nu riskerar han att dömas till fängelse av hovrätten. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att mannen inte är allvarligt psykiskt störd.

Den friande domen i februari mötte mycket stark kritik, och två nämndemän vid Solna tingsrätt fick senare sparken och blev uteslutna ut Centerpartiet.

Domen överklagades och i oktober kunde Metro berätta att hovrätten gjorde en annan bedömning.

”Åklagaren har lagt fram övertygande bevisning om att NN har begått den åtalade gärningen. Påföljden bedöms inte kunna stanna vid böter”, skrev hovrätten.

LÄS MER: Hovrätten river upp skandaldom mot man från ”bra familj”

Bedöms inte vara allvarligt psykiskt störd

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Nu visar resultatet att han inte bedöms ha någon allvarlig psykisk störning, och att han därför kan dömas till ett straff som motsvarar fängelse.

På onsdag nästa vecka avslutas rättegången.

– Hela målet har i sak gåtts igenom så det som återstår är påföljden. Det här är en del i utredningen om den tilltalades personliga förhållanden. Man tar ett samlat grepp kring gärningens straffvärde och sedan kommer man fram till en påföljd. Jag kan inte säga något mer om det, säger hovrättsråd Claes Söderqvist.

Åklagaren har yrkat på ett kortare fängelsestraff för mannen, som hela tiden har nekat till brott.

– Det kan naturligtvis bli fråga om fängelse eller möjligtvis en annan påföljd, samhällstjänst till exempel. Han anser att han är felaktigt dömd och att han är oskyldig, säger hans försvarsadvokat Rickard Appelberg.

LÄS MER: Experten om hovrätten som river upp skandaldom: ”Oerhört viktigt”

Solna tingsrätt: Mannens familj ”verkar vara en bra familj”

Det var under våren 2015 som mannen misstänktes ha misshandlat en kvinna genom att bland annat ha knuffat in henne i möbler och slå henne. En moderat nämndeman och rådmannen i Solna tingsrätt ville se en fällande dom, men två centerpartistiska nämndemän ansåg att mannen skulle frias. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

I domen stod det bland annat att paret gifts enligt sharialag och att mannens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan” och: ”NN har lämnat en berättelse utan att visa några känslor, vilket inte framstår som självupplevt”.

Vidare gick att läsa: ”Det normala i ‘dessa kretsar’ är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN (kvinnan) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”.

LÄS MER: Nämndemän utesluts ur Centerpartiet efter skandaldom

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset