Hunden på bilden är inte densamma som den i artikeln.
Hunden på bilden är inte densamma som den i artikeln.

En man i Göteborg lämnade sin hund att bo i en avställd bil i minst en veckas tid under sommaren, och efter inblandning från polis och Länsstyrelse blir han nu fråntagen hunden.

Den 24 juni fick Länsstyrelsen en anmälan gällande en hund som ska ha suttit instängd i en bil sedan klockan 13:00 dagen innan. Anmälaren angav att rutorna var nedvevade och att hunden hade mat och vatten, men ägaren av bilen hade skyddade uppgifter och kunde inte kontaktas.

Den 2 juli åkte Länsstyrelsen ut för att undersöka, och fann att hunden även då satt i fordonet som stod parkerad på en grusplan. Framrutorna var delvis nedvevade och två sidoluckor i bagaget stod lite på glänt, står det i Länsstyrelsens rapport.

”(Hunden) dreglade onormalt mycket och tillståndet förvärrades ju varmare det blev i bilen. Hunden blev mer och mer slö och det dröp saliv från munnen. Den hade svårt att hitta en plats i bilen där den ville befinna sig”, står det.

Hund lämnades i bilen när ägarna var på Ikea – dog i värmen

Vid tidpunkten var det 28 grader varmt ute, vilket gör att temperaturen enkelt kan uppgå till 85 grader i bilen.

”Luftcirkulationen i bilen är mycket viktig och den blir i princip obefintlig i en parkerad bil. När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund”, skriver de i motiveringen till omhändertagandet.

Hunden höll på att dö i varma bilen – då krossade polisen rutan

När polis och djurambulans tillsammans lyckades få ut hunden uppskattade de temperaturen i bilen till över 40 grader. I bilen fann de vattenskål, vattendunk, hamburgare, och massor av kycklingben vilket kan orsaka allvarliga skador på hundens mage och tarmar.

Samtliga tecken tyder på att hunden hölls i bilen permanent, bland annat då vittnen sett bilen stå på samma plats i minst en veckas tid, och att djurhållaren då och då dök upp för att flytta på den och rasta hunden. Länsstyrelsen beslutade därför att akut omhänderta hunden enligt djurskyddslagen.

”Hunden omhändertogs omedelbart då värmen i bilen ansågs påverka hundens hälsa akut och då miljön som den hölls i bedömdes som olämplig. Den hade bland annat fodrats med direkt olämplig mat och inte fått tillräckligt med social kontakt”, står det i beslutet.

Dörren gick i baklås – 72-åring och hund dog i stekhet bil

Matbutiken bjuder hundarna på skugga och vila – hyllas nu av tusentals

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset