Filmen "Rallybrudar" nämns specifikt av målsägande.
Filmen "Rallybrudar" nämns specifikt av målsägande.

En 37-årig man krävs på 10 miljoner kronor av Svensk filmindustri (SF) efter att han spridit bland annat den svenska filmen ”Rallybrudar”.

För snart tio år sedan startade mannen fildelningssajten ”Powerbits” som kan jämföras med ”The pirate bay”. För det dömdes han 2013 till ett års fängelse för brott mot upphovsrättslagen, men nu väntar en andra rättegång.

SF anser sig ha lidit stor skada av att mannen delade filmen ”Rallybrudar” och kräver mannen på 10 miljoner kronor.

– Det handlar om organiserad kommersiell brottslighet och det är självklart att han, precis som alla andra kriminella, ska göra rätt för sig. Vi har ingen uppfattning om hans tillgångar men här har du ett företag som lidit stor skada, säger Henrik Pontén till SVT Nyheter Halland.


►LÄS MER: Svenska filmsajten stängs ned efter tillslag

Men försvaret menar att summan är alldeles för hög. Enligt en uträkning ska det kosta ungefär sex miljoner kronor att sälja en licens för att göra filmen tillgänglig för allmänheten, och till detta ska även räknas bland annat utebliven vinst för försäljning av filmen.

– Nu har jag inte sett filmen själv men att en svensk film ens har ett överskott på tio miljoner kronor hör nog till ovanligheterna, säger 37-åringens advokat Patrik Lindh till SVT Nyheter Halland.

►LÄS MER: Nej, Swefilmer-gripen riskerar inte längre straff än Hagamannen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott