Bilderna som han la upp på sin privata Facebooksida kan nu kosta honom två år i fängelse.
Bilderna som han la upp på sin privata Facebooksida kan nu kosta honom två år i fängelse.

Mannen la upp bilder på Facebook där han gjorde Hitler-hälsning och där han visade upp sin arm med ett inbränt hakkors. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

En 35-årig man i Västerbottens län spridde under slutet av förra året bilder på sin Facebooksida där han gjorde en så kallad Hitlerhälsning. Rubriken till bilden var ”Mein Kampf”, vilket är titeln på Adolf Hitlers biografi. I en annan bild visar mannen upp sin arm där han har ett hakkors inbränt.

Mannen åtalas nu för hets mot folkgrupp och han har erkänt att han har publicerat bilderna ”för att få en reaktion”. I förhör säger han att han förmodligen gjorde det för att han var arg och förbannad vid tillfället. Han säger att han har sympatiserat med nazisterna men att han inte längre gör det.

Tobias motsatte sig "gulinghumor" – då besökte nazisterna hans hem

”Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter”, står det i Brottsbalken gällande hets mot folkgrupp.

Sveriges största nazistsymbol – mitt i skärgårdsidyllen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott