En man har anhållits misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Arkivbild.
En man har anhållits misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Arkivbild.

Den man som är misstänkt för att ha förberett terroristbrott i Uppsala län nekar till brott, uppger Dagens Nyheter.– Min uppfattning är att det inte leder till någonting, säger mannens advokat Leif Silbersky till TT.

Mannen, vars ålder är okänd, anhölls under gårdagskvällen. Åklagare och advokater är mycket förtegna om saken och mannens identitet är sekretessbelagd.

Enligt Dagens Nyheter nekar mannen till brott, men hans advokat Leif Silbersky vill inte säga hur hans klient ställer sig till misstankarna.

– Det vill jag inte kommentera, men låt mig säga så att min uppfattning är att det inte leder till någonting. Det är det intrycket jag har efter vad som har skett under dagen. Det har varit förhör, säger Leif Silbersky till TT och berättar att han har "indirekt medverkat" vid förhören.

Skäligen misstänkt

Vad mannen rent konkret är misstänkt för är okänt, men misstankarna gäller brott från okänd tidpunkt fram till den 13 november i år, bland annat i Bålsta. Mannen anhölls i sin frånvaro i går kväll vid 19-tiden. Han greps senare samma kväll strax efter 21.30.

Helena Ekstrand på Åklagarmyndighetens presstjänst säger att personen är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Åklagare i ärendet är Ewamari Häggkvist. Senast på onsdag måste hon fatta beslut om mannen ska begäras häktad eller inte. Eftersom hon inte gått att nå svarar hennes chef på frågor.

– Än så länge är personen enbart anhållen, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål, till TT.

Sekretess

Han vet mannens ålder, men vill inte kommentera det på grund av sekretess.

– Det finns en rättslig möjlighet att begära det, och tingsrätten tar beslut om sekretess av personen som är misstänkt. Det kan vara helt olika skäl: att det finns omständigheter kring personen eller kring gärningens karaktär, säger Hans Ihrman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset