Kvinnan har anmält att hon gruppvåldtogs i ett trapphus i Fittja.
Kvinnan har anmält att hon gruppvåldtogs i ett trapphus i Fittja.

Mitt under den misstänkta gruppvåldtäkten i ett trapphus i Fittja gick en man förbi. Men han larmade inte polisen. Efter att ha bott i Fittja i 15 år har man "lärt sig att inte se eller höra så mycket”, berättade han senare för polisen.

”Det kändes som en evighet, det tog aldrig stopp”, har kvinnan berättat i polisförhör. ”Det var nog 20 personer där totalt” och ”jag fick så mycket stryk att jag var helt borta vissa stunder”.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, ska ha våldtagits i ett trapphus i Fittja den 14 augusti förra året, enligt åtalet. Hon uppskattar att våldtäkten pågick under flera timmar, men övergreppet kunde ha stoppats tidigare eftersom en man kom ut i trapphuset. ”Mannen gick förbi killarna och NN mitt under våldtäkten. Killarna brydde sig inte ens om att mannen kom och gick förbi dem. NN tänkte att mannen säkert skulle ringa polisen med tanke på att han såg vad killarna gjorde mot henne. Men det kom aldrig någon polis”, går att läsa i polisförhör.

LÄS MER: Tio män misstänks för gruppvåldtäkt – polisbrist försenade gripanden

Polisen hörde senare den man som antas ha sett våldtäkten. Mannen förklarade att han bott i Fittja i 15 år och att man har ”lärt sig att inte se eller höra så mycket”. Förhörsledaren förklarade för mannen att polisen vet att boende i Fittja är rädda för de kriminella gängen, och att det påverkar vad boende vågar säga till polisen. ”Man sköter sitt, och undviker problem”, svarade mannen.

Metro har i flera artiklar berättat om våldtäkten. Spår som säkrades på kvinnans kläder kunde i slutet av 2016 matchas mot tre män. Men männen greps först i juni i år på grund av resursbrist vid polisen, enligt åklagaren.

LÄS MER: Fem män åtalas för gruppvåldtäkten i Fittja – 15 till kan ha varit inblandade

Efter gripandet framkom uppgifter om att polisen hade undersökt fel trapphus och fick göra en ny brottsplatsundersökning – tio månader efter den första. Då hittades sperma från en 22-årig man. Han åtalades tillsammans med en 28-årig man för medhjälp till grov våldtäkt. De två männen skrattade och filmade våldtäkten med mobilkameror, enligt åtalet. Tre män mellan 19 och 23 år åtalades för grov våldtäkt. Samtliga nekar till brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset