Genrebild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Genrebild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Två män misstänks ha gått till attack mot rumänska EU-migranter i Kista i norra Stockholm under natten. Men trots att polisen ertappade en av de misstänkta, strax efter att han misstänks ha sprutat tändvätska precis intill gruppen greps han inte på plats. Kort därefter misstänks han ha dödshotat gruppen igen.– Tittar man i glaskulan så är det klockrent att vi skulle ha gripit honom vid första tillfället, säger Stephan Kiernan, närområdespolischef.

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen som en av de misstänkta, född 1990, närmade sig en grupp EU-migranter i centrala Kista, norr om Stockholm.

Enligt polisens misstankar ska han där ha sprutat tändvätska mot tiggarna, som ska ha landat på deras tillhörigheter. Mannen kontrollerades på platsen av en polispatrull, men greps inte.

Några timmar senare misstänks han, tillsammans med en kumpan, ha återvänt och fortsatt trakasserierna, och först då greps mannen.

– De misstänks för olaga hot mot grupp, eftersom de dödshotat dem, och slängt ner deras saker från en gångbro, säger Stephan Kiernan, närområdespolischef, till Metro.

Han kan inte svara på varför den yngre av männen inte greps vid det första tillfället, men säger att man i efterhand förstår att det borde ha gjorts.

– Det kan ha handlat om att han inte hade någon tidigare brottslighet, eller att det inte fanns skäl nog att gripa, säger han.

Men om någon går runt och sprutar tändvätska på folk så är det väl ganska allvarligt?

– Ja, absolut.

Polisen misstänker att det rör sig om ett hatbrott. Den yngre av männen satt vid lunchtid på måndagen anhållen. Den andre är försatt på fri fot, men är fortfarande misstänkt.

Brottsrubriceringarna lyder olaga hot mot grupp och egenmäktigt förfarande.

Enligt polisen finns det mellan 50 till 100 EU-migranter med rumänskt ursprung i Kistatrakten, och polisen har tvingats avhysa ett stort antal från olika tillfälliga bosättningar.

De har nu bildat en grupp och utsett talespersoner som för en dialog med myndigheterna och ansökt om campingtillstånd för att få en laglig boplats.

Det är inte första gången EU-migranter attackeras i Kista. I april förra året gick ett femtontal ungdomar till attack och kastade flaskor mot dem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset