"O när fredan är slut och du ska gå ut är det glassigt." Fast inte fullt så glassigt när en polis kommer på en med att kissa i en buske.
"O när fredan är slut och du ska gå ut är det glassigt." Fast inte fullt så glassigt när en polis kommer på en med att kissa i en buske.

Det är okej att kissa på offentlig plats. I alla fall om man heter Mange Schmidt och är artist. Det har Svea hovrätt bestämt.

– Det känns skönt. Inte för att det hade spelat så stor roll om jag hade fått böta 800 kronor, men jag har aldrig velat göra någon förargad, säger Mange Schmidt när Metro når honom vid 13-tiden.
Han har precis fått veta att han friats för anklagelserna om förargelseväckande beteende, sedan både tingsrätt och hovrätt har vridit ut och in på hans kissande.

Det var den 29 april i fjol, kvällen före Valborg, som Mange Schmidt var i Uppsala för att spela in en ny video.
På väg till en restaurang, mitt i den stora "Kvalborgsfolkfesten" blev han kissnödig. Köerna till krogarna var långa och han hittade inga offentliga toaletter. 

Däremot fick han syn på en stängd kiosk, i korsningen Östra Ågatan/Islandsbron invid Fyrisån, där han drog ner gylfen och lättade på trycket i en buske.
Men lyckan blev kortvarig.
En polis fick nämligen syn på honom, hävdade att det han gjorde var förargelseväckande beteende och ville ge honom böter. Då Schmidt vägrade hamnade ärendet i Uppsala tingsrätt. Och därpå i Svea Hovrätt.

– Jag förstår att det sticker i ögonen på folk, och på mig också, att rätten tar upp en sådan här sak och driver det så långt, medan våldtäkter och misshandlar och inbrott och sådant läggs ner. Prioriteringarna känns ju lite konstiga, säger Mange Schmidt.

Han friades i både tingsrätten och hovrätten. Lagen förbjuder visserligen offentligt kissande – men det är okej om behovet är trängande, om du inte kan hitta en toalett och åtminstone gör ditt bästa för att inte synas.

Mange Schmidt sitter tillsammans med två kvinnor och smider planer för en kampanj, som ska starta i sociala medier i dag.
– Vi vill samla in den summa pengar som det här har kostat skattebetalarna, ungefär 15000 kronor. De pengarna ska gå till engångstoaletter i ett jättestort slumområde utanför Nairobi i Kenya, där de saknar sådant, förklarar Schmidt.
Toaletterna som de hoppas kunna investera i består av en sorts engångspåsar som man uträttar sina behov i, som inte luktar och som bryts ner och blir till effektivt gödsel.

Kommer du tänka en extra gång innan du kissar offentligt i fortsättningen?
– Ja, det kommer jag kanske, men om jag måste kissa så kommer jag ju att göra det, det är ju inte något som man kan hindra. Men visst kommer jag att försöka göra det så smidigt och obemärkt som möjligt. Precis som jag gjorde den där gången. Jag är ganska fredlig av mig, vill jag tro i alla fall, säger Mange Schmidt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset