40 000 beräknas ha deltagit i en manifestation för att visa sitt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Köln under söndagen.
40 000 beräknas ha deltagit i en manifestation för att visa sitt stöd för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Köln under söndagen.

Tiotusentals supportrar till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan demonstrerade i den tyska staden Köln under söndagen. Erdogan skulle ha talat till demonstranterna via videolänk, men förbjöds av en tysk domstol.

Polisen fick skingra både turkiska högernationalister och högerextrema under dagen. Ungefär 40 000 personer deltog i manifestationen som ägde rum under söndagseftermiddagen, initierad av en grupp som stödjer president Erdogan.

– Vi är här för att våra landsmän i Tyskland står upp för demokrati och motsätter sig kuppförsöket i Turkiet, sade Turkiets tyskfödda sportminister Akif Cagatay Kilic, som närvarade vid manifestationen, rapporterar den tyska tidningen Tagesspiegel.

Motdemonstrationer

Samtidigt arrangerades motdemonstrationer, bland annat av en grupp med budskapet "stoppa Erdogan" och en annan av högerextrema aktivister. Tyska myndigheter oroade sig för bråk mellan demonstranterna och 2 700 poliser befann sig på plats.

80 högernationalistiska turkar och 100 kurder separerades av polis under dagen. 250 högerextrema, bland dem många huliganer, hade också samlats innan de skingrades av polis.

Turkiet fördömde

Under söndagen fördömde Turkiet ett tyskt domstolsbeslut att förbjuda president Recep Tayyip Erdogan att tala till sina supportrar i Köln via videolänk.

"Oacceptabelt" löd uttalandet från Ibrahim Kalin, talesman för presidenten.

– Vi är nyfikna på den verkliga orsaken till att tyska myndigheter och den konstitutionella domstolen förbjöd president Erdogans meddelande och vi hoppas att tyska myndigheter kommer med en tillfredställande förklaring, fortsatte han.

Tyskland är det land där det bor flest turkar utanför Turkiet, ungefär en och en halv miljon personer som bor i Tyskland får även rösta i turkiska val. Bland dem fick Erdogan och hans parti AKP ett stöd på 60 procent i senaste valet, vilket är en större andel av rösterna än i Turkiet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset