42 domare svarade på frågan:  "Tycker du att försvarare som ställer frågor om målsägandens klädsel etc gör fel?". Arkivbild.
42 domare svarade på frågan:  "Tycker du att försvarare som ställer frågor om målsägandens klädsel etc gör fel?". Arkivbild.

Nästan varannan domare är kritisk till att advokater ställer frågor om målsägandes kläder i sexualbrottsmål. Manliga domare är mer kritiska än kvinnliga, det visar en undersökning som Legally Yours har genomfört, skriver Dagens Juridik.

Nästan varannan domare tycker att advokater som ställer frågor om målsägandens kläder i sexual-brottmål gör fel, skriver Dagens Juridik.

42 domare svarade på frågan: "Tycker du att försvarare som ställer frågor om målsägandens klädsel etc gör fel?" Manliga domare är mer kritiska än kvinnliga, där 48 procent svarat ”ja” på frågan.

►LÄS MER: Advokaten till våldtäktsåtalad: "Beskriv dina kalsonger"

Bland kvinnliga domare är motsvarande andel 30 procent. 60 procent av kvinnorna svarade att ”det kan vara motiverat i vissa sammanhang” medan andelen bland män var 48 procent.

Några av domarnas motiveringar löd:

"Att hacka på kläderna är ett försåtligt sätt att göra målsäganden till en slags provokatör till brottet. Klarar en man inte av att se en lättare klädd kvinna kan han gå därifrån.”

►LÄS MER: Massi Fritz: Sluta dalta med våldtäktsmän – inför hårdare straff​

”Det vore alltför kategoriskt att svara nej på en sådan fråga, men marginalen till nej är mycket liten. Frågan om klädsel är extremt underordnad vilken kontakt målsäganden och den tilltalade tidigare haft med varandra. Ytterst handlar det om att som domare aldrig tillåta en fråga i nu aktuellt avseende annat om den är motiverad utifrån vad som tidigare framkommit i målet, t.ex. inviter från målsäganden. I andra situationer blir frågan ofta ren chikan och ska inte tillåtas.”

– Att ställa en fråga på ett nedsättande sätt är aldrig motiverat. Att ställa en fråga med nedsättande sätt och samtidigt påskina att en målsägande genom sitt val av till exempel stringtrosa, kort kjol, urringade blus, eller liknande är aldrig relevant för åklagarens gärningsbeskrivning, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz till Dagens Juridik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott