En av de senaste viralsajterna som märkts i Facebooks flöden är Satiren.se – en sajt som försöker få klick med påhittade historier och skruvade artiklar. "Jag tycker inte ens om att driva en sån här sida", säger sajtens ägare till Viralgranskaren.

Mannen bakom Satiren.se är i 30-årsåldern, bor i en stad i Mellansverige och driver ett antal sajter på nätet.

Viralgranskaren har tidigare rapporterat om artikeln "Asylsökande rånare slipper straff – men kunden får fängelse", en helt uppdiktad historia med stulna bilder som fick över 10 000 delningar på Facebook.

►LÄS MER: Nej, en asylsökande som rånade en butik slipper inte straff

Grundaren vill gärna att sajten ska uppfattas som något mer än en spridare av främlingsfientliga föreställningar.

– Folk slår jättelätt ihop sidan med sidor som är rasistiska på riktigt och det är jättetråkigt, säger han.

Det är kanske inte jättekonstigt – du lånar ju deras språkbruk och deras världsbild för att sprida de här artiklarna?

– Fast om man kollar på de sidorna så är det ju inte så mycket som inte handlar om rasism där. På Satiren.se är det ju ändå blandat.

Det ligger mycket riktigt lite olika sorters historier på sajten, men det är just negativa artiklar om invandrare som går bäst, något som mannen beklagar.

– Ja, det är det som är problemet. Jag personligen skulle hellre vilja skriva vanliga artiklar, men det är de här artiklarna som verkligen drar läsare.

Vad tycker du själv om att det är så?

– Det är tråkigt. Folk är inte så balanserade i sina uppfattningar. Det som det skrivs om finns det både bra och dåliga sidor av, men folk tänker så himla svartvitt.

►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna

Mannens mål är att få in pengar till andra projekt. Han får in pengar på Google-annonser och uppger att han i snitt tjänar 2 000–3 000 kronor i månaden på Satiren.se.

En annan sida som mannen har är Viralvalley.com med innehåll på engelska – vars största klicksuccé var filmen "What happened to Sweden?". Där rullar idylliska bilder i början med texten "Sweden as it used to be" (Sverige förr), därefter klipper det till en våldsam film där människor attackerar polisbilar med texten "Sweden today" (Sverige nu).

Filmen har setts 1,8 miljoner gånger och har kommentarer som: "Dags att skicka in militären och städa upp lite, sluta kasta bort pengar på sånt här".

Här är några andra kommentarer:

Filmen utnyttjas regelbundet i samband med påståenden om nyanlända och invandrare och föreställer egentligen en urartad protest mot en tennismatch mellan Sverige och Israel 2009.

– Det är bra att det kommit fram, säger mannen.

– Den var egentligen ett skämt och togs väldigt fel. Men eftersom den drar in så många besökare så har vi haft den kvar, säger mannen.

►LÄS MER: Nej, de här kravallerna har ingenting med invandrare eller terrorism att göra

Mannen skriver själv och har hjälp av ett par gästskribenter. Ingen av dem publicerar sig under sitt riktiga namn utan skribenternas namn och bilder som visas i artiklarna är fejkade.

Hur kommer det sig att du inte skriver under ditt riktiga namn?

– Folk missförstår saker och kan bli hotfulla, så det är en säkerhetsfråga.

Tidigare har mannen anklagats för att stjäla bilder och hänga ut privatpersoner, men nu säger han att han slutat med det och köper bilderna som används på sajten.

Från början var det tänkt att det bara skulle vara satirartiklar, men den gränsen har börjat luckras upp och nu har mannen börjat blanda materialet med vad han kallar seriösa artiklar. Han blandar rent fejkade påståenden och riktiga uppgifter som rapporterats i medier.

►LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige

Ett exempel är texten ”Han tar från de gamla och ger till de nyanlända”. Bilden på statsminister Stefan Löfven är satirisk och föreställer honom kastandes pengar över ett par i saudiska kläder. Artikeln är baserad på rapportering i SVT och en ledare i Dagens industri.

Den ena källan – Dagens industris ledarartikel – handlar om arbete och bidrag och baseras på den utredning som Riksdagens utredningstjänst gjorde på uppdrag av Moderaterna, en ganska snårig läsning som visar hur typfall av personer som befinner sig i etableringsfasen, alltså är nytillkomna till Sverige, och människor i Sverige som inte är det kan få olika bidrag beroende på olika faktorer.

SVT har intervjuat en fattig pensionär som beskriver hur han skulle svälta om det inte vore för Stadsmissionens äldrecentrum – men i Satirens artikel har det lagts till påhittade citat från pensionären där han uttalar sig om nyanlända och uppmanar läsare att dela artikeln.

Den här mixen av att inte redovisa uppgifter, ha lite sant och lite falskt, håller mannen bakom Satiren.se med om inte är så lyckad.

– Men om man skriver nåt som försöker lära folk något om att det inte är så svartvitt så är det ingen som läser.

När man skriver om den komplexa verkligheten?

– Ja, precis. När man skriver en rubrik som är hemsk så läser folk. Till exempel ”Han tar från de gamla och ger till de nyanlända”, fast det inte är så enkelt.

►LÄS MER: Här är tre brutala videoklipp som sprids med falska påståenden

Å ena sidan menar du att folk ska ta det som humor och å andra sidan att de ska ta artiklarna på allvar – ser du några problem med den här sammanblandningen?

– Jo, det gör jag. Men skriver man att det inte är en äkta artikel då är det ingen som delar eller läser den.

Men sajten heter ju Satiren.se?

– En del märker inte det och går in och läser, och sen är det någon som påpekar det. Om det framkommer efter en liten stund att det är satir så har de i alla fall gått in och läst den. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset