»Jag är anarkist, jag tänker i fria banor«, förklarar Maurice Maggi.
»Jag är anarkist, jag tänker i fria banor«, förklarar Maurice Maggi.

Trodde ni att flower-powerepoken var över? Fel, den lever i hög grad i Zürich där den fredliga gerillamannen Maurice Maggi sedan 30 år olovligen – och oupphörligen – sått vilda, uppstudsiga blommor i princip överallt i stan.

Prydliga, korrekta Schweiz är ett land som knappast förknippas med oordning och anarki. Det mesta är ytterst välfungerande, kliniskt rent och nogsamt övervakat. Men det finns förstås utbrytare även i detta paradis för pedanter. En av dem heter Maurice Maggi. Han är en 60-årig kock och trädgårdsmästare med pillemarisk blick som gjort det till sin livsuppgift att plantera ut vilda, oftast ätbara, växter under träd, under lyktstolpar, på trottoarer, parkeringsplatser, vid cykelställ … Kort sagt överallt där staden Zürich har gått in hårt för att utrota det de kallar ogräs.

»Jag älskar alla vilda blommor. För mig står de för överlevnad och motstånd. Blommor som maskrosor klarar sig alltid, de hittar en väg« säger denne vänlige man som inte alls protesterar när han får frågan om hans ’hobby’ är ett politiskt statement.
»Jag är anarkist, jag tänker i fria banor«, förklarar han.

Många Zürichbor och turister har under åren lagt märke till den gänglige mannen som vandrat gata upp och gata ned med sin lilla axelväska full av ett femtiotal olika frön som han spontanplanterar på utvalda ställen.

»Om någon kommer på mig brukar jag säga att jag bara matar fåglar. Jag skriver alltid upp alla platser jag sått på och återvänder senare för att undersöka hur de artar sig. Nuförtiden brukar de flesta faktiskt få överleva när de växer upp men för bara några år sedan rensade myndigheterna bort dem direkt« suckar Maurice. Han ser sin blomstergärning som ett sätt att återta och försköna det offentliga rummet. Han tar alltid med sig frön när han är på resa.
»Det behövs en motvikt till alla bilar. Vi behöver skapa mer skönhet omkring oss. Blommor öppnar människors hjärtan.«

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset