Mickaela Brolin/Facebook

Det var mitt i rusningstrafiken i onsdags och Mickaela Brolin, 18, var på väg till skolan i en fullsatt t-banevagn. Efter att hon gått på vid Slussen upptäckte hon en man som smög sig närmare och närmare.

– Så börjar han tafsa på mig och försöker komma in under mina kläder. Tunnelbanan var full och jag var intryckt mot dörren, berättar Mickaela för Metro. 

Mannen blev allt mer närgången och försökte trycka in sina fingrar i underlivet på Mickaela. Hon vågade inte säga något och ingen av de andra resenärerna reagerade. 

– Han var inte diskret och det kändes som att folk tittade på mig men ingen sa någonting och jag vågade inte säga någonting. 

Mickaela skulle till Odenplan men gick av en station tidigare, vid Rådmansgatan, för att komma ifrån mannen. Han gick av på samma perrong men gick åt andra hållet. 

Hon talade med vakterna på stationen som ringde polisen. Därefter fick hon åka till Södersjukhuset för att leta DNA-spår efter mannen på kläderna. Hon beskriver mannen som ”en vanlig gubbe” i sextioårsåldern. Han var kort och hade mörka kläder på sig. 

– Dessvärre så är det här inte ovanligt och det är precis lika ovanligt att man ingriper, säger Albin Näverberg, informatör på polisen till Metro.

Han har sett bildmaterial från många liknande situationer där personerna som står runt struntar i att ingripa. Trots att det kanske är 50 personer runtomkring krävs det att en person tar ledarrollen, och det behöver inte vara den med mest muskler.

– Om det är någon som tar första steget är det ofta fler som hänger på, det spelar inte roll om det är kvinna eller man.

Hans råd för rådiga ingripanden är att tala med personen närmast dig. Fråga om ni tror att ni klarar av att hantera situationen tillsammans, om ni behöver ta hjälp av fler personer eller om det bara blir värre av att ni ingriper.

– Är man ensam är det kanske ganska mastigt att ingripa, då kan det vara bäst att bevaka tills polis kommer.

Var heller inte rädd för att ringa kollektivtrafikens trygghetsnummer eller 112 till polisen. Det finns ofta vakter på stationerna men de måste veta att det är något som händer. 

Mickaela är chockad och rädd efter övergreppet på den fullsatta tunnelbanan mitt framför ögonen på andra resenärer.

– Jag har inte åkt t-bana sedan dess och inte varit i skolan. Jag ska tillbaka på måndag, men det kommer nog vara lite jobbigt.

Hon tycker inte att man ska döma alla killar efter vad den här mannen har gjort. Däremot är hon förvånad över bristen på hjälp från de som stod runtomkring och kanske såg allting.

LÄS MER: Elsa, 22, sextrakasserade på jobbet – var sjätte ung tjej utsätts
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset