En man hade en ovanlig tatuering som uppmanade läkarna till att inte återuppliva honom.
En man hade en ovanlig tatuering som uppmanade läkarna till att inte återuppliva honom.

En medvetslös man i ett livshotande tillstånd lades nyligen in på ett sjukhus i Florida. När läkarna skulle börja behandla honom upptäckte de en uppmaning på mannens bröst – "återuppliva inte", stod det tatuerat, rapporterar CNN.

När mannen kom in till sjukhuset i den amerikanska delstaten Florida var han medvetslös och hade höga halter alkohol i blodet. För att rädda hans liv bestämde sig läkarna för att ignorera den ovanliga ”återuppliva inte”-tatueringen. De behandlade honom med antibiotika och försökte rädda hans liv men tillkallade också sjukhusets etiska rådgivare, skriver CNN.

”Först bestämde vi oss för att inte hedra tatueringen, vi vände oss till principen att inte välja något oåterkalleligt i tveksamma fall,” skriver läkarna som behandlade mannen i tidningen The New England Journals of Medicine.

Men sjukhuset etikrådgivare hade en annan åsikt.

LÄS MER: Spädbarn dog när föräldrarna vägrade läkarvård – ”Gud gör inga misstag”

Lagarna kring återupplivning i USA är komplexa och skiljer sig mycket mellan olika stater. Vanligtvis är läkarna skyldiga att följa patientens önskan men oftast är önskan skriven med bläck på papper och inte på kroppen. Men etikrådgivaren tyckte ändå att läkarna skulle följa tatueringens uppmaning.

Slutligen bestämde sig läkarna för att avbryta återupplivningsförsöken och låta mannen dö.

”Det mest resonliga var att anta att tatueringen uttryckte en autentisk preferens”, skriver läkarna i artikeln.

Sjukhuset hittade också gammalt dokument som tydligt visade att mannen inte ville återupplivas. Läkarna blev lättade när dokumentet hittades men mannens död och det etiska dilemma läkarna hamnade i har fortsatt att diskuteras.

LÄS MER: Flyg blev en timme sent – på grund av tatuering

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset