Chelsea Manning inleder en hungerstrejk. Arkivbild.
Chelsea Manning inleder en hungerstrejk. Arkivbild.

Chelsea Manning uppger i ett uttalande att hon kommer att vägra att äta och dricka annat än vatten och mediciner, tills hon får hjälp med de problem hon lider av till följd av att vara född med fel kön.

Den amerikanska soldaten avtjänar ett fängelsestraff på 35 år för att ha läckt enorma mängder hemligstämplad information till Wikileaks.

28-åringen säger i ett uttalande att hon kommer att hungerstrejka tills hon får hjälp med sina könsidentitetsstörningar och "behandlas med värdighet, respekt och mänsklighet" av regeringen.

Manning påbörjade en könskorrigering förra året, men lider av att hon förvägrats vissa delar av den, exempelvis möjligheten att ta bort oönskat kroppshår, enligt hennes talesperson. En så kallad könsidentitetsstörning är de problem som en person som upplever sig inte höra hemma i det biologiska kön den är född till kan lida av.

"Jag behöver hjälp. Jag behövde hjälp tidigare i år. Jag drevs till att (försöka) begå självmord på grund av bristen av vård för min könsidentitetsstörning som jag har varit i desperat behov av. Jag fick ingen. Jag har fortfarande inte fått någon", säger Manning i ett uttalande som hennes talesperson släppt.

I uttalandet säger Manning att hon är beredd på en lång kamp, som eventuellt kan leda till döden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset