Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Arkivbild.
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Arkivbild.

Den i USA så omtvistade finanslagen Dodd-Frank behövdes av "politiska skäl" – och Hillary Clinton själv är "långt ifrån" den medelklassuppväxt hon så ofta refererar till i sina kampanjtal.Vad som sannolikt är manus till presidentkandidatens mycket välbetalda tal inför storbanken Goldman Sachs har offentliggjorts av sajten Wikileaks.

– Det fanns många klagomål på Dodd-Frank, men det fanns också politiska skäl att göra något, om du var en var en folkvald kongressledamot och människor i din valkrets förlorade jobb och lade ner företag och alla i pressen sade att det var Wall Strets fel, ska Clinton ha sagt i talarstolen i New York enligt ett manus daterat den 24 oktober 2013 som TT tagit del av.

Dodd-Frank, som syftar till att reglera finanssektorn i ljuset av den globala ekonomin härdsmälta 2008-2009, skrevs under av president Barack Obama sommaren 2010.

2 miljoner per tal

Manusluntan finns med som bilaga i ett e-postmeddelande till Clintons kampanjordförande John Podesta. Wikileaks säger sig ha kommit över totalt 50 000 av Podestas mejl och planerar att offentliggöra dem i omgångar fram till presidentvalet den 8 november.

Clinton har fått stark kritik av både Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och sin tidigare demokratiske rival Bernie Sanders för att hon inte offentliggjort manus till de välbetalda tal hon höll i finansvärlden efter att hon slutade som utrikesminister 2013. Arvodet för de tre Goldman Sachs-talen låg på motsvarade knappt 2 miljoner kronor vardera.

Det har tidigare framkommit att Clinton inför bankvärlden framställt sig som betydligt mer frihandelsvänlig än när hon kampanjar. Amerikanska medier rapporterar nu om hennes "politiska" förklaring till Dodd-Frank samt att hon ska ha sagt att det inte finns något magiskt med finansregleringar: "för mycket är dåligt, för lite är dåligt". När hon valtalar har Clinton en väsentligt mer tuff inställning till bankvärlden.

Anklagar Ryssland

Talen innehåller också spännande utrikespolitiskt stoff. Det framgår att Clinton hade velat ingripa i Syrien i hemlighet samt att hon önskar att hon kunnat bygga en mer positiv relation med Ryssland och president Vladimir Putin. Och efter att uppgifterna om underrättelsetjänsten NSA:s globala övervakning tvingades hon ge sig ut på en turné för att offentligt säga förlåt.

– Jag tog hand om vuxna män som grät. Bokstavligen talat, sade hon enligt ett manus.

Presidentkandidaten ska också ha medgett för investerare att hon mentalt är långt ifrån sin medelklassuppväxt i Illinois, en tillvaro hon ofta och gärna berättar om när hon valtalar.

Clintonkampanjen har inte bekräftat mejlens äkthet, men inte heller bestritt innehållet i dem. Kampanjen och bland annat den federala polisen FBI pekar ut ryska hackare som ansvariga för cyberattacker gentemot Demokraterna.

Och Clintons talesperson Glen Caplin har anklagat Donald Trump för att "heja på" de ryska försöken att påverka USA-valet genom brott som "påminner om Watergate men i större skala".

Andrew Harnik/AP/TT
Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton poserar tillsammans med anhängare i Seattle i Washington.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset