Kanadas Brad Marchand (63) firar ett mål tillsammans med lagkamraterna Alex Pietrangelo (27) and Patrice Bergeron (37). Arkivbild.
Kanadas Brad Marchand (63) firar ett mål tillsammans med lagkamraterna Alex Pietrangelo (27) and Patrice Bergeron (37). Arkivbild.

Han är känd som en av NHL:s värsta retstickor.I World Cup har Kanadas Brad Marchand visat att han även är en av världens bästa ishockeyspelare.– Jag har kommit en bra bit sedan mina första dagar i ligan, säger han.

Förbundskapten Mike Babcock visste redan inför turneringen i Toronto att Patrice Bergeron och Brad Marchand – klubbkompisarna i NHL-laget Boston – skulle fungerar bra tillsammans.

När han sedan hörde att Marchand körde sommar- och isträning hemma i Nova Scotia tillsammans med Sidney Crosby blev valet enkelt.

Trion skulle visa Kanada vägen i World Cup.

Resultatet?

Fyra mål, tre assist för Marchand.

Tre mål, sex assist för Crosby.

Tre mål, tre assist för Bergeron.

"Lyft i mitt spel"

Med förstakedjans 22 poäng på fem matcher är Kanada nu en seger från att vinna World Cup/Canada Cup för sjätte gången.

– Att få spela i ett lag med spelare av den här kalibern, det är helt otroligt, säger Marchand.

– Det är världens bästa spelare som är här, och för mig känns det otroligt roligt att få vara en del av det här, och bara det gör att jag har fått ett lyft i mitt spel.

Brad Marchands resa är betydligt häftigare än bara ett lyft.

I NHL har 28-åringen länge kallats för "råtta", då han är spelartypen som gör allt för att krypa in under skinnet på sina motståndare. Det har handlat om snack, tjuvnyp, sena tacklingar. Allt som har gjort att han fått det lilla – och kanske avgörande – övertaget i matcherna.

– När jag först kom till ligan fick jag en annan roll än vad jag egentligen hade hoppats på. Men det var bara att göra det som krävdes för att ta en plats, säger han.

– Jag har ändå haft turen att spela i ett bra lag och ha bra spelare runt omkring mig. Att jag dessutom har Claude (Julien) som tränare, det är något som har fått mig att utvecklas, bli en annan spelare och nått en ny nivå.

"Funkar rätt så bra"

Under turneringen i Toronto har öknamnen försvunnit.

I dag beskrivs Brad Marchand bara som en av landslagets allra största stjärnor.

En framgång som till viss del även handlar om sommarträningen och samspelet med Sidney Crosby.

– För mig hjälpte det att få en känsla av hur "Sid" läser spelet. Han gör det på sådan hög nivå och utför sedan allt så snabbt. Det gäller att man själv hinner reagera, säger han.

– Det tog lite tid att vänja sig men nu tycker jag att det funkar rätt så bra.

Natten till fredag kan Brad Marchand & Co, vid ny seger mot Europalaget, säkra World Cup-titeln.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset