18-åriga Marcus Nilsson i Kungälv led av väldig svår Acne som han först blev av med efter att över ett halvår av behandlingar. Nu sprids en bild som visar hans förvandling i sociala medier. ”Jag vill att andra som har varit i samma situation ska känna sig inspirerade”, säger Marcus till Metro.

”Vårt samhälle består av sjuka ideal om hur du ska se ut och att ha en svår acne faller inte inom den ramen och för många förknippas acne med dålig hygien. Här är min historia.” Så inleds 18-åriga Marcus Nilssons text som nu sprids på Reddit och Facebook.

Marcus är en av de 15-20 procenten vars acne räknas som svår. Den började lindrigt men blev mer och mer utbredd och satte sig på pannan och kinderna.

– Samhället har inte accepterat det här problemet. När acnen var som värst kändes det som att tjejer unvek mig och jag kände mig inte alls särskilt attraktiv, säger Marcus till Metro.

Marcus bestämde sig för att göra något åt problemet.  Han började använda alkohollösningar som Apoteket rekommenderade honom, men det gjorde bara problemet värre. Receptfria Bensoylperoxid, receptbelagda Adapalen och det ännu starkare Lymecyklin gjorde bara problemen marginellt bättre.

Till slut, efter flera månader, fick han träffa en specialist på Sahlgrenska universitetssjukhuset för att få det starkaste acnemedlet Isotretinoin utskrivet.

– Jag har velat komma till det starka medlet direkt. Istället går man en period utan effekt, och det tar lång tid för att ta sig dit, säger Marcus.

Den 8 oktober fick han receptet utskrivet, och efter 6 månader av medicinering blev han kvitt finnarna.

– Jag har betydligt bättre självförtroende, jag känner mig snygg, säger Marcus.

Med sin text vill han visa att det inte är omöjligt att bli av med sin acne, och att acnen även om den är svår går att bli av med. Marcus berättar att han fått många positiva reaktioner och att han är glad över att så många känner igen sig i hans text.

– Jag vill att andra ska kunna ta det steget för vissa vet inte ens att man kan få stark medicin utan tror att hudsalvor ska hjälpa, säger Marcus.

Min fajt mot acnen.Den här texten skriver jag för att berätta om något som har varit väldigt jobbigt för mig, men ocks...

Posted by Marcus Nilsson on den 20 april 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset