Marcus Backman råkade få i sig en så kallad spindelskivling.
Marcus Backman råkade få i sig en så kallad spindelskivling.

Marcus Backman, 43, från Göteborg drabbades av den värsta smärta han någonsin varit med om – efter att ha ätit en svampstuvning."Jag tycker det är viktigt att det uppmärksammas för livet kan ta en sådan fruktansvärd vändning", säger han.

Det var för nästan exakt fyra år sedan som Marcus Backman, 43, var i Ale kommun och plockade svamp med en vän, vilket GP skrev om först. Han är ingen van svampplockare men de gav sig ut i naturen eftersom de visste att det fanns både kantareller och karljohan där.

– Vi trodde att om man fick med sig en giftig svamp så skulle man spy eller få diarré eller något. Våra kunskaper sträckte sig till den röda, prickiga, flugsvampen. Ingen av oss hade hört tals om spindelskivling, säger Marcus Backman från sjukhussängen.

Och det var alltså den mycket giftiga spindelskivlingen som liknar trattkantareller som de fick med sig. De åt en stuvning på svampen med ett glas vin och satt och skämtade om att de kanske fått med sig någon giftig svamp.

►LÄS MER: Svampexperten: Så undivker du att plocka giftig svamp

– Efter ett dygn fick jag en jävla värk i benen som liknade träningsvärk. Det spred sig upp i kroppen och det började värka i nästan varenda muskel.

Han sökte inte läkarhjälp, vilket han ångrar efteråt. De ringde sex dagar senare från Kungälvs sjukhus och sa att han behövde komma in omedelbart. Kompisen hade åkt in med alldeles för höga njurvärden. Nu behövde Marcus komma in – det var fara för hans liv. Efter ett blodprov visade det sig att han hade 12 gånger för höga värden av ämnet kreatinin.

– De frågade om jag har numret till några anhöriga, jag har mammas nummer, sa jag. Då började jag tänka varför ska jag ringa mamma, jag fick en känsla av att jag låg väldigt illa till.

– Då förstod jag att de ringt dit henne för att hon skulle kunna ta farväl, säger Marcus Backman.

Men Marcus klarade sig, om än med stora smärtor och en orkeslöshet. Fyra år senare får han fortfarande dialys. Nu vill han varna andra som inte har kunskapen att gå ut och plocka svamp.

►LÄS MER: 8 svampskogar i Stockholm - så nära finns guldet

– Om du nu överlever det så får du veta vad ett helvete är. Man ska inte plocka svamp om man inte har kunskapen, så goda är de inte. De innehåller inte några näringsämnen så köp svamparna i någon bra butik om du absolut ska äta svamp.

Nu ser han fram emot att få tillbaka orken. Nästa sommar kanske han kan göra en njurtransplantation om hjärtat orkar med. Han vill röra på sig och kunna vara med sina små barn igen.

– Jag har alltid haft tusen järn i elden och varit en rastlös kille. Jag vill gå ner i vikt, jag tränade mycket förr. Mina barn har tagit det här väldigt bra, jag har kämpat för att vara med dem så mycket som jag kan. Men jag har känt att jag inte räckt till, det ska bli kul att räcka till, säger Marcus Backman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset