Linköpings Kosovare Asllani är djupt kritiskt till skillnaderna mellan herr- och damklubbarnas prispengar i Europa.
Linköpings Kosovare Asllani är djupt kritiskt till skillnaderna mellan herr- och damklubbarnas prispengar i Europa.

Herrlagen som kvalar in till Champions League får 156 miljoner kronor. Linköpings damer ”belönas” med 200 000 för en sextondelsfinal. Kosovare Asllani tänker inte ge sig förrän det förändras – hon är svensk fotbolls viktigaste röst just nu, skriver Marcus Leifby.

De få gånger en herrfotbollsspelare lyckas uttrycka en åsikt så att vi begriper den handlar det ofta om en domare som har gjort någonting fel, en motståndare som varit dum eller att planen vattnats för mycket.

Damfotbollsspelarna har annat att stå i.

Frågorna de brottas med är ofta av större karaktär och mer av den existentiella sorten.

LÄS MER: Marcus Leifby: Skämmigt av Hammarbys herrar att inte stötta damlaget

Ni vet.

Finns vi?

En av de starkaste rösterna just nu är Kosovare Asllanis.

Damernas Champions League är inte riktigt samma guldlapande företeelse som herrarnas dito och nu ska Asllanis Linköping konka till Ukraina för att spela 16-delsfinal.

Mäktiga Uefa har förbättrat villkoren för de lag som deltar i damernas Champions League men summorna är fortfarande försvinnande små jämfört med hur grabbarna grus har det.

I år får herrlagen som kvalar in till gruppspelet 156 miljoner kronor vardera.

Uppblåstheten, de perversa lönerna, alla mellanhänder.

Klubbar som redan klarar sig hyggligt på sina inhemska tv-avtal, sin kioskverksamhet och andra kommersiellt kreativa kompanjonskap med diktaturer och annat slödder.

Linköping?

De ”belönas” med 20 000 euro, alltså runt 200 000 kronor, för spel i 16-delsfinalen, pengarna som knappt täcker omkostnaderna.

Uefa företräder Europas landslag och klubblag som på herrsidan omsätter enorma mängder pengar, mer och mer för varje år, och nästan allt stinker.

LÄS MER: Marcus Leifby: Kan vi se fram emot sportåret utan att känna oss som hycklare?

Uppblåstheten, de perversa lönerna, alla mellanhänder.

Agenter stoppar hundratals miljoner i egen ficka för att sälja vidare ett tv-avtal eller för att hjälpa storklubbar som PSG, United och Real att hitta rätt rad i kontrakten där spelarna ska signera.

Asllani i landslagströjan.

Ett par miljoner, summor herrklubbar lägger på att köpa in rätt sorts tuggummin till sina spelare, skulle göra enorm skillnad för fotbollen på andra sidan stängslet men viljan att tillsammans ge damerna en vettig chans att spela fotboll på riktigt finns inte.

Att se alla pösmunkar som sitter och jäser i Uefas:s maktorgan – den exekutiva kommittén – är som att stoppa huvudet i arslet på en mammut.

LÄS MER: Marcus Leifby: Skulle svenska herrlandslaget stå upp för damernas löner – jag tvivlar

Det är inte så konstigt att vi aldrig kommer någonstans.

Kosovare Asllani är trött och förbannad, det hon beskriver är missförhållanden och hon går hårt åt Uefa via sina sociala medier och hon lär inte ge sig förrän vi ser en förändring.

Kosovare Asllani är svensk fotbolls modigaste och viktigaste röst just nu.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset