"På de tio första matcherna i NHL gjorde Ånge-kisen tio mål, sex fler än vad självaste Wayne Gretzky mäktade med när han debuterade 1979."
"På de tio första matcherna i NHL gjorde Ånge-kisen tio mål, sex fler än vad självaste Wayne Gretzky mäktade med när han debuterade 1979."

Det spelar ingen roll att sömnbristen gör mig stum som en totempåle och hålögd som en grekisk finansminister. Om någon frågar varför jag är så trött och sliten svarar jag bara; ”Fimpen” lirade i natt, skriver Marcus Leifby.

Det råder stenmarkskt undantagstillstånd i vårt tjäll.

Som far till två småttingar rycks jag ständigt ur sömnen men den senaste veckan är det en annan parvel som hållit mig vaken om nätterna.

Elias Pettersson från Ånge.

För två år sedan spelade han ishockey i Timrå i Hockeyallsvenskan, förra året vann han SM-guld med Växjö och blev tidernas bästa junior i ett slutspel, frampå vårkanten vann han VM-guld med Tre Kronor och i dag (måndag) fyller han 20 år.

LÄS MER: Marcus Leifby: Bespara oss förlegade fantasier om slagsmål i svensk hockey

Nu har han flyttat till de stora, tuffa grabbarna i den nordamerikanska proffsligan i ishockey.

Min gamle far, som inte har brytt sig om NHL-ishockey sedan Börje Salming debuterade i Toronto 1973, för Elias Pettersson på tal med samma entusiasm som en astronom pratar om en Venuspassage.

Visst skulle det trilla in någon poäng lite här och var men de flesta var ändå överens om att det skulle ta en stund för Elias att acklimatisera sig.

På de tio första matcherna i NHL gjorde Ånge-kisen tio mål, sex fler än vad självaste Wayne Gretzky mäktade med när han debuterade 1979.

En förbluffande start.

Det finns över hundra svenskar i den nordamerikanska proffshockeyn, varje natt kommer det en störtskur med nya svenska poäng, men Elias Petterssons framfart rycker tag i folk på ett annat sätt.

LÄS MER: Marcus Leifby: I tv-serien ishockey är en myggad domare en mysig domare

Min gamle far, som inte har brytt sig om NHL-ishockey sedan Börje Salming debuterade i Toronto 1973, för Elias Pettersson på tal med samma entusiasm som en astronom pratar om en Venuspassage.

20-åringens genombrott för tankarna till Mats Wilander som var 17 år när han vann i Franska öppna 1982, till Anja Pärson som 1998 blev yngst genom tiderna att vinna en världscuptävling.

Bland svartmuskiga transatlanter, kralliga slovaker och hetsiga ryssar ser spenslige Pettersson inte mycket ut för världen.

Härom natten satt jag till och med och tänkte på Bo Widerbergs ”Fimpen” från 1974. Filmen handlar om en liten kille med exceptionell bollbegåvning som får spela fotboll i Hammarbys A-lag och blir uttagen i Georg ”Åby” Ericsons landslag.

Elias Pettersson är en naturbegåvning som föddes med en superkraft men han finns på riktigt – tror jag. 

LÄS MER: Marcus Leifby: Så vet du om du drabbats av ”SHL-pampsyndromet”

Sättet han nu framträder på är en exklusiv händelse jag inte vill gå miste om, det spelar ingen roll att sömnbristen gör mig stum som en totempåle och hålögd som en grekisk finansminister.

Om någon frågar varför jag är så trött och sliten svarar jag bara;

– ”Fimpen” lirade i natt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset