Högst upp på Marcus Leifbys lista hamnar Bengt Johanssons handbollsgäng.
Högst upp på Marcus Leifbys lista hamnar Bengt Johanssons handbollsgäng.

I kväll inleder Sverige sitt handbolls-VM-äventyr och så här i begynnelsen av ett mästerskap har Marcus Leifby tagit på sig den smått omöjliga uppgiften att – utan något som helst vetenskapligt stöd – ranka Sveriges mest folkkära landslag genom tiderna. Och vinner gör ett… handbollslandslag!

1. Bengan Boys, handboll.

G÷TEBORG 20040606 VM-kval i handboll, herrar, andra matchen Sverige - Polen 34 - 29. Bilden: Bengt Johansson l‰mnar sitt g‰ng efter matchen, h‰r har han blivit avtackad. Foto Roger Lundsten / Scanpix Code 70010
Här har Bengt Johansson blivit avtackad. Foto Roger Lundsten

Bengt Johanssons gamäng-gäng var oerhört lätta att fatta tycke för. Dels för att de verkade ha så roligt tillsammans, men framförallt för att de vann i princip allt. ”Bengan” tog över landslaget 1988 och när han lämnade det 14 år senare hade den kollektiva lagmaskinen Sverige vunnit två VM-guld, fyra EM-guld och förlorat tre OS-finaler. Nesliga nederlag som bara gjorde känslorna för de här ”skitgrisarna” starkare. 

2. 94-laget, fotboll.

Fram på vårkanten, varenda år, börjar jag drömma om en ny sån där 94-sommar. Med konstant högtryck, en schyst banansadel, skrikande löpsedlar, ett tjuvrök bakom kiosken, en Nogger för åtta spänn – och ett svenskt fotbollslandslag som växer in i en turnering. Thern, ”Henke”, ”Kneten”, ”Klabbe”, Brolin, Dahlin, Ravelli, Ljung-där-borta-dyker-upp, den kamerunske målvakten Bell och hela faderullan. Gränslös kärlek. För evigt.

3. Silverlaget -03, fotboll.

STOCKHOLM 031014 Sveriges damlandslag i fotboll kom p tisdagen hem till Sverige med ett VM silver. H‰r firas de i Kungstr‰dgÂrden. Viktoria Svensson, Hanna Ljungberg och Kicki Bengtsson. Foto: Jessica Gow Kod: 1070 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN
Här firas landslaget i Kungsträdgården. Här är Viktoria Svensson, Hanna Ljungberg och Kicki Bengtsson. Foto: Jessica Gow Kod/TT

3,8 miljoner svenskar bänkade sig för att följa svenskornas VM-final 2003 och det är lätt att förstå varför. Moström, Ljungberg, Svensson, Marklund, Öqvist och de andra hade ju svept med oss på ett sagolikt strövtåg i ett VM-slutspel som vi inte riktigt upplevt tidigare. Tyskland vann efter en ytterst tveksam domarinsats. Det smärtar fortfarande.

4. Tre Kronor 1962, ishockey.

Det finns förstås ett par Tre Kronor-upplagor att välja bland, men jag är svag för det här laget. Sven Tumba, ”Garvis” Määttä, ”Sura-Pelle”, Rolle Stoltz och de andra var det svenska folkhemmet förkroppsligat i hockeyspelare. Televisionens genomslag i kombination med Sveriges VM-guld gjorde sitt till, och det var i Colorado Springs 1962 som Sverige för första gången lyckades betvinga hockeyns hemland Kanada – efter 20 försök. Kanada sköt 108 skott på mål. ”Klimpen” Häggroth tog 105. 

5. Murbräckorna 1989, bordtennis.

Sverige – med J-O Waldner, Mikael Appelgren, Jörgen Persson, Erik Lindh och Peter Karlsson – gjorde det OMÖJLIGA och rev den kinesiska bordtennismuren och vann lag-VM-finalen i Westfalenhallen i Dortmund. Med 5-0! Jag skulle behöva en hel veckas upplaga av Metro för att förklara storheten i det. Jösses.

6. Stafettlaget 2014, skidor.

SOCHI 2014-02-16 Sweden's Cross-Country Skiing 4x5km Relay gold medalists Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma WikÈn och Ida Ingemarsdotter and pose during the medal ceremony during the Sochi 2014 Winter Olympics February 16, 2014. Photo: Tobias Rˆstlund / TT / kod 1014 *** Bilden ingÂr i SPORTPAKET. Fˆr ˆvriga BETALBILD ***
Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter. Foto: TT

Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Anna Haag körde de tre första sträckorna och skickade iväg Charlotte Kalla på den sista i Sotji-OS 2014. Resten är svensk idrottshistoria. Charlotte Kalla jagade ikapp 26 sekunder och när hon väl var i fatt drog hon i från finskor, tyskor och fan vet allt, och avgjorde stafetten utan att de andra hann inte säga så mycket som ”vante”. Få saker får igång svenskarna så mycket som ett OS-guld i skidstafett. Det här var dessutom det första svenska på damsidan sedan 1960.

7. 58-laget, fotboll.

Ett svenskt VM-silver i fotboll, på hemmaplan, är vi inte bortskämda med. Så det är klart att 58-laget har en väldigt speciell plats invärtes hos många svenskar. Säg ”Gre-No-Li”, ”Fölet”, ”Rio-Kalle” och Kurre Hamrin till vem som helst född på 30-talet och de sliter fram en näsduk och snyter sig. 

Bubblare: Davis Cup-laget (tennis) 1975 och 1984, stafettlaget (längd) OS-guld Calgary 1988, Tre Kronor (ishockey) VM-guld 1987, Curlinglandslaget (två OS-guld) 2006 och 2010.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Marcus Leifby