Staffan Lindeborg, till vänster, kommenterar mästerskapet i SVT. Matilda Ekholm, i mitten, är en av de svenska stjärnorna.
Staffan Lindeborg, till vänster, kommenterar mästerskapet i SVT. Matilda Ekholm, i mitten, är en av de svenska stjärnorna.

SVT har tappat OS och den internationella fotbollen är borta sedan länge. Tacka fan för det. Nu sitter Staffan Lindeborg och Jörgen Persson och kommenterar bordtennis från Halmstad – och det är så okomplicerat att det blir omöjligt att inte tycka om, skriver Marcus Leifby.

– Å-hå-hå vad fräckt, utbrast Staffan Lindeborg efter en deliciös bollduell i en av matcherna i lag-VM i bordtennis som han kommenterar i SVT.

Turneringen avgörs i ”spååthallen” i Halmstad den här veckan men särskilt fräckt är det inte.

Och det är själva finessen.

I en hagalen-halstrad sportvärld säljs tv-sporträttigheter för miljardbelopp, det finns snart inte ett möte som inte är en del av en uppgörelse, ett felaktigt inkast som inte är en affär, och med storfinansens intåg har journalistiken ersatts av ett kompanjonskap.

Alla jobbar på ackord, dyra rättigheter måste räknas hem och krängas gång på gång, om och om igen, i sändning efter sändning.

Kommentatorer, experter och ankare förvandlas till påflugna dörrförsäljare som alltid har en sista ”USP” att komma med precis när vi ska stänga.

– Det här får ni bara inte missa!

– Men titta här! Och DÄR!

LÄS MER: Marcus Leifby: 40 år av dagliga sportsändningar – och rallycross

Sveriges Television har blivit strandsatta när det kommer till de stora miljardrättigheterna, de har tappat OS och den internationella fotbollen är borta sedan länge.

Tacka fan för det.

De har tvingats tänka om och nytt och då och då dyker det upp små guldkorn i tablån och plötsligt sitter Staffan Lindeborg och Jörgen Persson och kommenterar bordtennis från ”spååthallen” i Halmstad.

Matcherna föregås inte av övertalningskampanjer, de ramas inte in av fjantig bombastisk musik och det görs inga hologramintervjuer.

Det är vad det är, helt enkelt, och känslan av befrielse infinner sig när man plötsligt upptäcker att det behärskade räcker hur långt som helst.

När sporten och spelet värdigt får ta all plats.

Jörgen Persson, femfaldig världsmästare, vet allt om raka forehand-slag, bågloopar, underskruvar och hur viktigt det är att variera tempot.

När Sveriges damer mötte Singapore i söndags sade Persson ”han” om alla spelare och använde konsekvent den halländska varianten ”blett” i stället för ”blivit”.

Vid två tillfällen gick duon på djupet i frågan om vem som egentligen bestämmer när det är dags för en time-out.

Båda gångerna kom de fram till att det är olika – ibland tränaren, ibland spelaren.

Så okomplicerat att det blir omöjligt att inte tycka om och inga försäljningsknep behövs för att man ska slå sig ned och bara följa med.

Med fjärrkontrollen i pennfattning, förstås.

LÄS MER: Marcus Leifby: Snart kommer SHL-spelarna ha OCR-nummer på tröjorna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Marcus Leifby