17-årige Rasmus Dahlin beskrivs av Marcus Leifby som ett hockeygossebarn så begåvat och löftesrikt att vi aldrig sett på maken
17-årige Rasmus Dahlin beskrivs av Marcus Leifby som ett hockeygossebarn så begåvat och löftesrikt att vi aldrig sett på maken

I maj spelas hockey-VM i Tyskland och Frankrike och den svenska truppen fylls hela tiden på med NHL-meriterade spelare. Marcus Leifby hoppas att förbundskapten Rikard Grönborg petar minst en – och tar med ett 17-årigt stjärnskott till VM.

Om lite drygt två veckor inleds den 81:a VM-turneringen i ishockey för herrar och det känns, precis som vanligt vid den här tiden på året, lika angeläget som att uppdatera sin ICQ-profil.

Men, ni vet hur det är.

Vi är ett hockeyintresserat folkslag och även ett totalt ointressant VM blir – så fort Sverige slagit Slovakien, Schweiz och Schlesien och nått en semi – intressant och relevant och då sitter vi där och förtär igen.

LÄS MER: Marcus Leifby: Det är dags att bannlysa detta otyg till pappersark

Röster har höjts om att hockey-VM måste göras om, antingen med varannat-år-principen eller genom att förändra gruppspelet så att de bästa lagen inte behöver slå de sämsta lagen om och om igen innan de möter de bästa lagen en gång till. Att minimera de mest ointressanta matcherna från 28 till typ två är en bra start och då kan hockey-VM bli intressant även till en början.

I år kan det bli intressant från början av en hel annan anledning.
En fjunig sådan vid namn Rasmus Dahlin.
Martin Dahlins grabb?
Exakt.
Den Martin Dahlin!?
Ja, precis, han som spelade hockey i Grästorp!!!
Rasmus Dahlin är född 2000, han är 17 vårar och ett hockeygossebarn så begåvat och löftesrikt att vi aldrig sett på maken.

LÄS MER: Dahlin: ”Varit en häftig säsong”

Tidigare i år blev han den yngste spelare någonsin i JVM, för några veckor sedan blev han den yngste målskytten någonsin i ett SM-slutspel och nu är han uttagen till Tre Kronors båda förberedande landskamper mot Vitryssland vilket gör honom till den tredje yngsta landslagsspelaren i svensk hockeyhistoria.

Makalöst.

Få saker i idrottsvärlden är vackrare än när frisk och fulltränad ungdom jagar efter ära, berömmelse och segrar.
Skulle Rasmus Dahlin bli uttagen till VM måste han ha målsmans underskrift för att få följa med till Tyskland och om jag var i kapten Rikard Grönborgs förbundskostym hade jag petat en halvdan och semestersugen NHL-spelare och gett parveln Dahlin chansen.

LÄS MER: Grönborg väntar på nya NHL-förstärkningar

Det går förstås att argumentera för att han är ”ung, orutinerad och mycket nervös” och bara barnet och eftersom han har hela karriären framför sig så kommer han spela 23 VM till (minst) så varför ta ut honom redan nu.
Men, varför inte?

Rasmus Dahlin har precis spelat ett seniorslutspel med sitt Frölunda, han är brådmogen som en tunnbindarson, han skulle säkert säga ”ja tack lol” om han fick frågan och jag hoppas att han får den och därmed chansen att bli Sveriges yngsta VM-guldmedaljör någonsin.

J-O Waldner var 15 år när han dominerade i elitserien, Ulrika Knape elva när hon vann sitt första SM och Mats Wilander blott 17 när han segrade i Franska öppna.
Rasmus Dahlin har nyss fyllt 17.

Jag vill ”bre” hans smörgåsar, packa hans gympapåse, lappa hans jeans, gå med honom på barnförbjuden bio – men framförallt vill jag se honom spela VM-ishockey.
Klart grabbhalvan ska med till Köln.

Marcus Leifby

LÄS MER: Marcus Leifby: Bandylegendaren som fick hela Sverige att sjunga

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset