Sverige åkte till VM-värden 2022, Qatar, på sin årliga januariturné. I landet har tusentals arbetare dött i samband med arenabyggandet.
Sverige åkte till VM-värden 2022, Qatar, på sin årliga januariturné. I landet har tusentals arbetare dött i samband med arenabyggandet.

Byggarbetare dör som flugor och homosexualitet är olagligt. Samtidigt åker Sverige till Qatar på turné för att ”ifrågasätta” och ”agera” på plats. Blir det Turkmenistan nästa gång, frågar sig Marcus Leifby.

Det har blivit en svensk tradition.

I januari varje år åker ett b-betonat blågult fotbollslandslag till en riktigt anskrämlig regim för att göra skillnad på plats.

Svenska fotbollförbundet kallar träningslägret för ”turné” och i år bar det iväg till Qatar, ett land i persiska viken som hamnar långt ner på listorna där länder rangordnas efter demokratiskt tillstånd och hur de följer mänskliga rättigheter.

LÄS MER: Marcus Leifby: Varför ska jag bry mig om inte ni gör det?

Det är inte särskilt farligt att vistas i Qatar, så länge du inte är kvinna, homosexuell eller byggnadsjobbare som under slavliknande förhållande är i landet för att bygga de mastodontiska fotbollsarenor emiratet har lovat att ställa till förfogande när fotbolls-VM, ett mästerskap de sannolikt mutat sig till, avgörs här 2022.

Arbetarna dör som flugor, och en bit bort spelar våra svenska fotbollsgrabbar gris.

Det avgörs ju trots allt ett VM här om knappt fyra år.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på förbundet, fick kritiska frågor om beslutet att turnera runt i ett land som ger fullständigt fan i mänskligt värde men han kunde inte riktigt se hur Sveriges närvaro i gulfdiktaturen ”skulle försämra situationen”.

Skönt.

Arbetarna dör som flugor, och en bit bort spelar våra svenska fotbollsgrabbar gris.

Förbundet lovade dessutom att ”ifrågasätta” och ”agera” på plats och man undrar ju hur det lät och gick till.

– Om ni fortsätter döma homosexuella till döden så kommer vi aldrig hit och betalar jättemycket pengar för ett träningsläger igen!!!

När man hör Sjöstrand resonera låter det som att Sverige valde att åka till Qatar främst för att göra upp med denna icke-demokrati, och när den svenska fotbollsrörelsen ändå är ute och förändrar världen kan de passa på att sparka lite boll också.

En som absolut inte delade den här sumpiga slutledningsförmågan och hjälpa-på-plats-retoriken var Finlands landslagsspelare Riku Riski.

LÄS MER: Marcus Leifby: Därför är Asllani svensk fotbolls viktigaste röst

Han följde inte med på det finländska landslagets turné i Qatar och motiverade beslutet med att det handlade om värderingar som var viktiga för honom.

Vilka värderingar som verkligen är viktiga för vårt svenska fotbollförbund vet vi inte och det ska bli spännande att se vilken brutalitet och förtryckarstat de tänker uppvakta nästa år.

Turkmenistan?

Jag har svårt att se att svenska landslagets närvaro där skulle försämra situationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset