En ny debatt om Zlatan Ibrahimovic har blossat upp sedan svenskens två mål i LA Galaxy-debuten.
En ny debatt om Zlatan Ibrahimovic har blossat upp sedan svenskens två mål i LA Galaxy-debuten.

Zlatan Ibrahimovic ska fylla 37 år och han pratar om sig själv som ett lejon men han kan inte rakt ut säga att han vill spela fotbolls-VM för Sverige. Och det är nog där skon klämmer – att han tycker att han ska få frågan, inte behöva ställa den själv, skriver Marcus Leifby.

Ett Ola Toivonen-mål och en avsliten tröja i en Smurf-liga var det enda som behövdes för att ännu en Zlatan-debatt skulle blossa upp i landet Brunsås.

Fyra miljoner svenska fotbollsförbundskaptener tog natten mellan lördag och söndag ut en spelare som meddelat att han har slutat, resterande fyra miljoner skickade igen dörren han precis öppnat på glänt.

Det svenska VM-laget tas ut om en månad och åker om två – och man kan ju faktiskt fråga sig;
Är det ingen jävel som pratar i telefon längre?

Ni vet, slår ett nummer, trycker på luren-knappen, väntar några signaler och säger ”hej” när någon ger ifrån sig ett läte i andra änden.

LÄS MER: ”Los Angeles, välkommen till Zlatan” – så hyllas Ibrahimovic efter succédebuten

Under EM 2016 meddelade Zlatan att han gjort sitt i landslaget, han bytte klubb, skadade knät, gick skadad i ett halvår och gjorde en rätt skröplig figur i sin United-comeback. Nu har han bytt klubb igen, gör mål igen och ser ut att vara i fin fysisk form igen. Och sugen på VM?

Ja, det verkar så, även om han inte har sagt det rakt ut.

Zlatan har meddelat att han ”tillhör Sverige”, att han ”är väldigt stolt över att vara svensk” och att han ”är det nya Sverige”. Han har ”satt Sverige på kartan” och om ”han” behöver ”mig” är ”dörren öppen”. Zlatan ska fylla 37, han pratar om sig själv som ett lejon men han kan inte rakt ut säga att han vill spela fotbolls-VM för Sverige.

Och det är nog där skon klämmer – att han tycker att han ska få frågan, inte behöva ställa den själv.

På andra sidan jordklotet står den Söndrum-stadige folkrörelse-förbundskaptenen Janne Andersson och stryker. Han behöver förstås inte jaga upp sig nämnvärt, han har knackat och knölat kollektivet Sverige förbi Italien och fram till det första svenska VM-slutspelet på tolv år.

Den allsmäktige hjälpte eventuellt Sverige dit, inte Zlatan, och allt hade förstås varit lättare och redan avklarat om det i stället hade handlat om en undergiven, käck göteborgare med hål i kalsipperna och sju portionsprillor under läppen.

LÄS MER: Marcus Leifby: Snart kommer SHL-spelarna ha OCR-nummer på tröjorna

Men Zlatan är ingen gamäng, han är en egen genre, och här är vi nu i ett Kalla Kriget-dödläge där två stormakter sitter och väntar ut varandra. Den ene sitter på nycklarna, den andre på kärnvapenspetsarna, och om två månader börjar VM.

Vaknar Emil Forsberg upp med taskiga tonsiller är det kört.

Så, för fan Zlatan, slå Janne en signal.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset