På fredag inleds hockey-VM i Köln och Paris och Sverige går in i turneringen med en herrans massa NHL-spelare och därmed också som guldfavoriter. I väntan på en – förhoppningsvis – ny klassiker listar Marcus Leifby fem VM-tillfällen då han målade sig i gul och blå och dansade näck i fontänerna.

1987 – Wien – Första guldet på 25 år

Bengt-Åke Gustafsson, Peter ”Pekka” Lindmark och Anders Eldebrink poserar med sina guldmedaljer sedan Sverige blivit världsmästare vid ishockey-VM i Wien. 
Foto:Jan Collsiöö/TT

Ett av mina absolut största idrottsögonblick – i livet. Som liten grabb hade jag sett Sovjet dominera hockeyscenen totalt och svenska hockeylandslag åkte inte till världsmästerskapen för att vinna. De åkte för att bli tvåa och för att inte bli totalt förnedrade av ryssarna. Men, den här gången blev det annorlunda. Pekka Lindmark storspelade i målet och Sverige stal en poäng mot Sovjet efter det häftigaste målen ett svenskt landslag någonsin gjort. Bengt-Åke Gustafsson till Tommy Albelin, vidare till Håkan Loob till vänster om den ryska kassen, och så bakom-ryggen-mackan till Tomas Sandström och öppet mål. Lite upprullade kavajärmar, massor med hårmousse, fyra Bugg på det och festen var fixad.

1962 – Colorado Springs – Den gliiiiiiiider in i mååååål

Om Sandströms kuttersmycke till mål är det vackraste så är Nils ”Dubbel-Nisse” Nilssons gliiiiiiiiiid-puck den mest berömda. Jag var inte särskilt gammal 1962 men jag har hört Lennart Hylands ”Den gliiiiider in i mååååååål”-referat så många gånger att det känns som att jag satt bänkad vid radioapparaturen då det begav sig. De svenska pojkarna hade aldrig slagit Kanada i VM eller OS. På 20 försök. Nu lossnade det äntligen och stor matchhjälte blev målvakten och Kiruna AIF-produkten Lennart ”Klimpen” Häggroth som nöp 105 (!) av Kanadas 108 (!!!) skott på mål. 

LÄS MER: 5 fördomar om ridsport jag inte vill höra igen 

1991 – Åbo – Suddens show

Tre Kronors Mats Sundin håller om VM-trofén efter att ha gjort det avgörande 2-1 målet mot Sovjetunionen. Foto: Krister Nordin/TT

Mats Sundins stora genombrott. Jag minns det som igår. Så gammal är jag. ”Sudden” vände på egen hand underläge 2-4 till 4-4 på 15 sekunder mot Finland och sänkte senare Sovjet när han tog pucken i egen zon och pep iväg som en vindil, drog några ryssar och vispade in segermålet. 

1957 – Moskva – ”Helan går” inför Marskalk Zjukov

Sovjet var så stora favoriter i VM på hemmaplan att Radiotjänst inte tyckte det var lönt att skicka någon referent till Moskva. Sverige behövde ett oavgjort resultat mot Sovjet och Garvis Määtttä petade in en 4-4-puck i sista perioden inför 55 000 chockade ryssar på mäktiga Luzjuniki Stadion. Hyfsad publiksiffra. Tekniska problem gjorde att den svenska nationalsången aldrig kom igång så spelarna tog ton på egen hand – och drog igång snapsvisan ”Helan går” samtidigt som Stalingrad-hjälten och marskalk Zjukov stod i givakt. Svårslaget ögonblick.

LÄS MER: Här är fotbollsstjärnornas pr-jobb vi tyvärr aldrig glömmer 

2013 – Första guldet på hemmaplan

Sveriges guldlag efter segern i finalen mellan Schweiz och Sverige vid ishockey-VM i Globen. Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges första VM-guld på hemmaplan någonsin. Äntligen fylldes och fyllde Globen den funktion den var tänkt att fylla när den stod klar till VM i Stockholm 1989. Bröderna Sedin kom hem och gjorde lite vad de ville. Fredrik Pettersson idiotpepprade in den avgörande straffen mot Kanada i kvarten. Resten var rena rama transportsträckan för Sverige som fick möta Schweiz i finalen.

LÄS MER: Det är dags att bannlysa detta otyg till pappersark 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset