"Kom ni bara, Cavani, Kane och Coutinho. Ni har inte en Janne!", skriver Marcus Leifby.
"Kom ni bara, Cavani, Kane och Coutinho. Ni har inte en Janne!", skriver Marcus Leifby.

De säger att Andreas Granqvist är vår landsfader men han har faktiskt en chef. De säger att vi har ett landslag utan stjärnor men det är fel. Vi har ju Janne, skriver Marcus Leifby.

Det finns så mycket saker jag tycker om med Sveriges förbundskapten att jag skulle behöva en husförhörslängd för att få plats med alla superlativ.

Han är något vanligt och alldeles särskilt på samma gång.

I september 2016 ledde han landslaget för första gången, då hade han bara haft ett par dagar på sig att förbereda laget som precis tappat 386 landskamper i rutin när Zlatan, Kim och Isaksson lagt av.

LÄS MER: Janne Andersson i stor intervju: ”Det var en förlust som gav oss hopp”

Det var starten på en resa som nu har stannat till vid en VM-åttondelsfinal mot Schweiz och sättet Janne har samlat ihop spillrorna av ett landslag och gjort spelare som knappt platsar i FC Kärnten till ett lag som plötsligt vet att de kan slå alla – och har fått oss att tro på att de kan slå alla – är ett glansnummer i ledarskap som saknar motstycke i vår moderna fotbollshistoria.

Andersson under sin första match som svensk förbundskapten, mot Nederländerna i september 2016.

Tamejfan.

Det känns som att allting Janne tar sig för blir skolboksexempel på hur man ska agera och nu är han på nivån där vi, om han skulle dyka upp på en teve i en bar under en solsemester utomlands, skulle resa oss upp, peka på burken och skrika;

– Han är vår!

Förutom att han har byggt ett lag att vara stolt över väcker hans handlingar angenäma känslor på ett sätt ingen annan svensk fotbollsförbundskapten har lyckats med.

Han är något vanligt och alldeles särskilt på samma gång

När tyskarna hånade den svenska bänken var det Janne som tog täten med långa, bestämda slöjdlärarsteg och en knuten hit-men-inte-längre-näve.

Under den senaste månaden har han sagt ”varje match är unik” så många gånger att 17 av 23 spelare i landslaget nu tror att det är en vers i ”Du gamla, du fria” och när Ola Toivonen gjorde 1-0 mot Tyskland firade Janne målet genom att beordra sina spelare att dricka vatten.

Efter VM hoppas jag att förbundet säger upp hans kontrakt.

LÄS MER: Sverige spelar åttondelsfinal – här är herrarnas alla tidigare VM

Janne borde börja på Skolverket och utarbeta en bra plan för hur vi ska få varenda unge i det här landet att lära sig att här, i lilla Sverige, är vi inte bäst på allt, men, vi kan mäta oss med allt och alla, gå hur långt som helst, bli vad vi vill, om vi bara lär oss lite jävlar anamma – och om vi gör det tillsammans.

Så kom ni bara, Cavani, Kane och Coutinho.

Ni har inte en Janne!

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset