Margaretha Beverloo Smith är tillbaka i Solna efter två år i staden Riyadh.
Margaretha Beverloo Smith är tillbaka i Solna efter två år i staden Riyadh.

I helgen åker statsminister Stefan Löfven på ett officiellt besök till Saudiarabien. Någonting som både hyllas och kritiseras. Metro har pratat med Margaretha Beverloo Smith, 68, från Solna, som har bott två år i Riyadh.

När Margaretha Beverloo Smith från Solna berättade för sina vänner att hon skulle bo i Riyadh i Saudiarabien i två år trodde de inte att hon menade allvar. Själv var hon rädd, säger hon, eftersom hon inte riktigt visste vad som väntade.

– Som kvinna så var man ju väldigt skeptiskt. Jag trodde att män skulle agera väldigt nedlåtande mot kvinnor i Saudi, men jag har aldrig varit med om så artigt förekommande män. Sen vet jag inte om det beror på att jag är västerländsk kvinna, men i så fall förstår jag inte varför, säger hon.

– Jag är väldigt kluven. Det var fantastiskt att bo där på sitt sätt och verkligen inte som man trodde att det skulle vara.

LÄS MER: Badawis hustru tackar Sverige

Margaretha Beverloo Smith, som också har bloggat om sina upplevelser, säger att hon tycker att det finns många fördomar om landet som inte stämmer.

– Att man inte kan gå ut själv som kvinna är bara bullshit. Kvinnor var ute på restaurang själva, även saudiska, det såg man hela tiden, säger hon.

►LÄS MER: Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – länder som diskriminerar kvinnor

I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil. Det finns också separata avdelningar på exempelvis resatuaranger för familjer, dit kvinnor och gifta män är välkomna.

– Man känner ju sig lite instängd. Det är restriktioner och just att man inte kan köra bil. Så fort man bara ska åka och handla lite så måste man ordna med en driver. Man kan inte göra vad som helst. Man lär sig ganska snabbt hur man ska uppföra sig. De har ju ändå den här religiösa polisen, som kan bli väldigt otrevliga om man har otur, säger Margaretha.

LÄS MER: Wallströms feminism fick Saudiarabien att stoppa talet


Hon kritiserar landets syn på mänskliga rättigheter.

– Det finns ett torg där som kallas “chop chop square” där de halshugger folk på fredagar efter huvudbönen. Jag har hört sägas att om man kommer som turist så knuffas man till och med fram så att man får en bra plats. Det är så fruktansvärt, säger hon.

Trots att Margaretha är kluven i sin upplevelse av att i Saudiarabien kan hon bli sur på bilden som många har av landet.

– Att leva som kvinna i Saudiarabien är inte hälften så hemskt som det utmålas i svenska och andra västerländska medier. Hela dagens unga generation saudiska kvinnor är tuffa, välutbildade och väl medvetna om att deras situation är ohållbar och måste ändras. Och det kommer den göra. Det som behövs är ett generationsskifte i den religiösa makttoppen, säger hon.

LÄS MER: Lagförslag i USA oroar Saudiarabien


Till helgen gör Stefan Löfven (S) ett officiellt besök till Saudiarabien. Han kommer att möta företrädare för det saudiska kungahuset och utrikesministern. Han ska även träffa saudiska näringslivsföreträdare.

Löfven säger till TT att han kommer att ta upp frågan om mänskliga rättigheter, samtidigt som den svensk-saudiska relationen ska repareras inför Sveriges intåg i FN:s säkerhetsråd.

– Saudiarabien är en mycket viktig ekonomisk och politisk aktör i den regionen. De är medlemmar av G20. Det betyder mycket. Sverige ska snart ta sin plats i FN:s säkerhetsråd. Av det skälet är det väldigt bra att ha dialog med en viktig regional aktör. Saudiarabien är en stor handelspartner till Sverige, säger han till TT.

LÄS MER: Jo, Saudiarabien tar emot syrier på flykt – men bara vissa


Våren 2015 försämrades de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien kraftigt efter att Margot Wallström (S) uttalade sig om domen mot den saudiske människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi – 1 000 piskrapp och tio års fängelse. Hon kallade domen “närmast medeltida” och kallade landet för en diktatur.

Margaretha, som kom hem till Sverige förra sommaren, var på plats under den diplomatiska krisen.

– Det var så klumpigt. I Saudiarabien tänker man väldigt annorlunda än vad vi gör. Man kan säga saker till dem, men allt beror ju på hur man säger det, inte vad. Det var inte så att folk hoppade på oss på gatan för att vi var svenska, men vi kände lite oro ett tag för vad som skulle hända.

Den diplomatiska krisen 2015 – dag för dag

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik