Utrikesminister Margot Wallström och Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman
Utrikesminister Margot Wallström och Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman

Utrikesminister Margot Wallström (S) har återigen besökt Ukraina för en rad toppmöten.Hon säger att hon kan se att det har skett förändringar i landet.

Margot Wallström har under en intensiv måndag i Kiev haft möten med bland andra president Petro Porosjenko, premiärminister Volodymyr Hrojsman och utrikesminister Pavlo Klimko.

– Det känns bra att komma tillbaka för tredje gången som utrikesminister. De vet att vi kommer som vänner och som partners och några som ställer upp bakom deras reformansträngningar.

– Det innefattar att bekämpa korruptionen och se till att man får ordning på rättssystemet här i Ukraina.

Ser förändringar

Wallström säger att hon ser att det har skett förändringar i Ukraina sedan hennes tidigare besök.

– Man ser att det byggs upp ett samhälle med riktiga reformer, men ofta klagar man nu på att det är implementeringen som halkar efter. Det finns ju också frågor som hamnar i skymundan när man hanterar en blodig konflikt i de östra delarna av Ukraina.

Hon säger att situationen i östra Ukraina är landets största oroshärd.

– Det kräver deras konstanta uppmärksamhet. Det är ju ändå 10 000 människor som har dött och det ryska inflytandet märks så tydligt.

Östliga partnerskapet

Under mötena har det från ukrainskt håll även framförts kritik mot EU, bland annat att frågan att låta ukrainare resa visumfritt inom EU har dragit ut på tiden.

– Vi har pratat om hur man ska hålla östliga partnerskapet på EU:s dagordning och blåsa lite nytt liv i den här frågan, säger Margot Wallström.

Hon säger att det eventuellt ska hållas ett möte nästa år för att se hur det arbetet ska organiseras.

Att Donald Trump vann presidentvalet i USA diskuterades också.

– Här är de väldigt uppmärksamma på huruvida det som Trump har sagt, om det verkligen innebär att det kan påverka Rysslands beteende.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset