Margot Wallström lovade under onsdagen att Sverige ska bistå med hjälp till Belgien efter de terrorattentat som dödade minst 31 personer. I P1 Morgon berättade hon att hon ringde upp sin belgiska utrikesministerkollega och lovade att finnas på det belgiska folkets sida.

Under tisdagen inträffade terrordåd i Bryssel som innebar att mer än 30 personer miste sina liv. Terrorläget i Sverige ligger kvar oförändrad på en höjd nivå. Den 2 mars sänkte Säpo terrorhotnivån från nivå 4 (högt hot) till nivå 3 (förhöjt hot), någonting Expressen tidigare rapporterat om.

"Terrorhotnivån för Sverige ligger kvar oförändrad på förhöjd nivå. Säkerhetspolisen har just nu nära kontakt med våra internationella och nationella samarbetspartners, med anledning av händelserna i Bryssel. Vi arbetar intensivt på alla nivåer för att få en bättre lägesbild av det som inträffat, bland annat för att undersöka om händelserna skulle kunna ha någon koppling till Sverige eller svenska intressen utomlands.", skriver Säpo på sin webbsida.

► LÄS MER: Här delar IS ut godis för att fira Brysselattacken
 

Under onsdagen kommenterade Sveriges utrikesminister Margot Wallström säkerhetsläget i Sverige när hon medverkade i Sveriges radios P1 Morgon.

– Jag tror att det är så här: som politiska ledare, som ansvariga i regeringen, kan inte vi låta rädslan ta över. Vi har nu en uppgift, och det är att se till att Sverige är skyddat så gott det överhuvudtaget går. Att vi måste bli ännu bättre i att säga till våra invånare: vi ska göra allt för att ni ska vara skyddade och leva säkra i Sverige. Vi måste samarbeta för att åstadkomma detta.

I P1 Morgon berättar utrikesministern att hon känner en vrede efter attackerna i Bryssel och betonar vikten av säkerhetssamarbetet inom EU men även internationellt. Hon berättade också att Sverige nu lovar att ställa upp med all hjälp Belgien är i behov av, men att Belgien själva måste formulera vilken typ av stöd och hjälp de behöver.

– Jag ringde till min utrikesministerkollega Didier Reynders i går för att dels framföra våra kondoleanser, men också säga: vad ni än behöver i form av hjälp och stöd så ska vi ställa upp, sa hon.

► LÄS MER: IS vill splittra oss – gå inte i deras fälla
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset