Ensamstående mamman Maria har aldrig kunnat åka utomlands med familjen – men i år fick de en betald semesterresa. – Det betyder enormt mycket att barnen kan berätta för sina klasskamrater att de också har varit iväg, säger hon.

Privat

Varje sommar oroar sig Maria för att pengarna inte ska räcka till. 

Varje sommar oroar sig Maria, 43, för att pengarna inte ska räcka till. Hon arbetar halvtid som städerska och lönen räcker precis till hyra och mat till henne och hennes två barn på 9 och 13 år. Men det blir sällan något över till semesterkassan.

– Sommaren är absolut värst. Barnen har ett långt lov och eftersom jag inte kan vara ledig så länge vill jag kompensera dem genom att göra roliga saker, men det finns inte pengar till det, säger Maria till Metro.

De få dagar hon är ledig försöker hon hitta på dagsutflykter med barnen och åka ut och bada. Men vissa år har det inte blivit någon semester alls.

– Min inkomst och underhållet för barnen räcker inte till kläder, fickpengar och fritidsaktiviteter så jag måste hela tiden prioritera det allra viktigaste. Man har alltid dåligt samvete för sina barn och vill alltid ge dem mer än vad man kan, säger hon.

LÄS MER: Ulrika, 38, tigger på nätet för att barnen ska få äta​

Men i år kunde familjen spendera några dagar på en camping i Falkenberg tack vare den ideella föreningen Våra älskade barn – som erbjuder gratis semesterresor till ekonomiskt utsatta familjer. Maria ansökte om att få åka – och fick till familjens stora glädje fyra dagars betald semester i början av juni.

– Jag ville att barnen skulle ha ett fint minne av sommaren när de kommer tillbaka till skolan. Det betyder enormt mycket att de kan berätta för sina klasskamrater att de också har varit iväg, säger Maria.

Trots att det spöregnade sista dagen var barnen helnöjda.

– Framför allt min lille kille, han tyckte att det var så fint och roligt och vill jättegärna åka dit igen.

LÄS MER: Flera barnfamiljer har inte råd att köpa glass i sommar: "Många skäms"

Maria tycker inte att man ska känna skam för att be om hjälp om man har en dålig ekonomi.

– Jag tänker inte skämmas för att jag är fattig. Jag är långt ifrån den enda.

I år har föreningen Våra älskade barn betalat drygt 100 familjers semesterresa. I nuläget är det familjer i Vara, Skara och Götene som kan ansöka men under hösten vill de utöka till fler orter.

– Behovet är jättestort. Därför jobbar vi på att kunna erbjuda ännu fler familjer den här möjligheten nästa år, säger Joakim Björndahl som är engagerad i föreningen.

LÄS MER:    Familjer med låg inkomst erbjuds betald semester: "Det betyder så mycket"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi