Maria tycker att hennes femåriga dotter med epilepsi ”drogas ner” av sina mediciner. De provade därför att ge dottern CBD-olja, en olja som är baserad på cannabis. ”Hon blev piggare, gladare och nöjdare”, säger Maria.

" Vi vet inte hur pass stor effekt oljan haft. Men vi tror att det är för att vi plockat bort vissa av hennes mediciner", säger Maria som egentligen heter något annat. 

De vanliga, godkända epilepsimedicinerna som Marias dotter får gör att hon blir okontaktbar, gnällig och fått problem med magen.

Efter att ha läst om CBD-olja på nätet köpte hon hem och testade. Oljan fick effekt:

– Hon är en helt annan tjej, hon ”är med” mer och är piggare och spralligare. Hon ler och skrattar, säger Maria.

LÄS MER: Cannabis används som medicin: Kan bli livsfarligt 

Många som använder CBD-olja köper det utomlands eller på nätet men att föra in cannabis i Sverige är olagligt. 

Sedan familjen började med CBD-oljan har ”det gått upp och ner” med dotterns epileptiska anfall.

– Vissa dagar är bra, vissa är oförändrade. Men hon har inte lika många anfall, de är mildare och svagare.

– Vi vet inte hur pass stor effekt oljan haft. Men vi tror att det är för att vi plockat bort vissa av hennes mediciner.

LÄS MER: Alexandra, 24, tar cannabis mot sin epilepsi: Känner mig piggare

Att de behandlar sitt barn med ett icke godkänt läkemedel som dessutom är baserat på cannabis är inget som de pratar om öppet. Men Maria tycker att det hade varit jättebra om det blev godkänt.

– Jag hade tyckt att det var jättebra, men även alla andra symtom och sjukdomar som det sägs göra stor nytta för. Det hade varit jättebra om det blivit godkänt och så man hade kunnat slippa de andra läkemedlen som är som värsta drogerna, säger hon.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Cannabis