Maria Sjödin och Joanna Hagströms väntar på att få gifta sig. De hoppades på ett sommarbröllop i år, men nu kan det dröja.

Svenska gayrörelsen ­suckar besviket. Regeringens förslag om en ny äktenskapslag som innebär att också par med samma kön kan gifta sig väntades komma i veckan. Nu skjuts det sannolikt upp.
– Hur länge ska vi behöva vänta? Jag blir arg. Det känns inte som de tar den här frågan på allvar.

Det här är vårt liv, vår kärlek, vårt förhållande. Det här är viktigt för oss, säger Maria ­Sjödin.
Att inte veta när det kan bli av gör det svårt att ­planera bröllopet.
– Vi vill kunna bestämma datum, skicka inbjudningar, boka lokal och veta vilket år det blir. Att inte veta om det blir något lägger ett tråkigt skimmer över planeringen, säger Joanna.

Maria, 37, och Joanna, 34, bor i Nacka och har varit tillsammans i nio år. I höstas förlovade de sig, och Maria friade. De vill inte ingå registrerat partnerskap.
– Det är ett ställnings­tagande att inte ingå i ­B-laget. Vi vill ha en likställd lagstiftning, säger Joanna.

För Maria och Joanna handlar det också om att ha samma juridiska trygghet som andra par.
– Joanna har en son. För att det över huvud taget skulle vara möjligt för mig att adoptera honom, om han själv vill det, så krävs det äktenskap eller partnerskap, säger Maria.

Många kritiker till samkönade äktenskap menar att skillnaden mellan äktenskap och partner­skap bara är symbolisk och att homopar därför inte behöver gifta sig.
– Om det bara är symboliskt, varför ska det då finnas en skillnad? Nu är vissa människors förhållanden mer värda än andras, säger Maria.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset