Maria Wetterstrand: Statsministern har slut på ideer
Maria Wetterstrand: Statsministern har slut på ideer

MARIA WETTERSTRAND Jag kan se det framför mig. Hur de sitter i moderaternas partiledning och försöker knåpa ihop ett förslagspaket till Fredrik Reinfeldts sommartal. Jag har suttit i den sitsen. Det går inte att hålla ett sommartal utan att komma med något. Vad ska de föreslå?

När alliansen kom till makten hade de idéer. Det var reformer för företagen, för arbetsmarknaden, för sjukförsäkringarna och a-kassan, för skolan, vården och för hushållen. Tycka vad man vill om sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar, sämre ersättningar till arbetslösa och sjuka, RUT-avdrag, skolbetyg i lägre åldrar, mer disciplin och strafftänkande i skolan, fler privata aktörer i vård och omsorg. Jag gillar en del och ogillar annat. Men det är idéer, försök att förändra, något att ha diskussion kring.

En reform av många var sänkt skatt för dem som har arbete, det så kallade jobbskatteavdraget. En viktig del, visst, men långt ifrån allt. De var en entusiastisk allians med ambitioner och en vilja att regera.

Egentligen är alliansen i den här formen klar med sitt projekt. De skrev ett manifest 2006 och det är i mångt och mycket det de har genomfört. En del hanns inte med före 2010 och har gjorts efteråt. Successivt har det sedan övergått till en alliansvariant på socialdemokratiskt statsförvaltande.

Så när Fredrik Reinfeldt ska hålla sitt sommartal ungefär ett år före nästa riksdagsval har moderaterna problem. Det enda de kan komma på är att föreslå ytterligare ett jobbskatteavdrag. Gäsp.

Alliansen vann inte valet 2006 på skattesänkningar. De vann för att de visade en vilja att regera och med sin bredd av förslag lyfte samhällsfrågor som människor brydde sig om. Kanske älskade man inte Björklunds förslag om skolan, men han brydde sig i alla fall och ville någonting. Moderaterna går nu i sossefällan. Jag får känslan att de gärna vill sitta kvar vid regeringsmakten. Men inte så mycket för att de vill regera som för att de inte vill att S ska regera. 

På statsministerns kansli har de uppenbart slut på idéer. Som några gamla socialdemokrater som styrt för länge kliar de sig i huvudet och försöker tänka ut något som kan locka väljare. I stället tycks de spela S i händerna.

Det är öppet mål. Många är beredda att avstå en skattesänkning på några hundralappar för att satsa på skola, sjukförsäkring, vård, äldreomsorg och a-kassa. Nu måste socialdemokraterna visa att de har idéerna och entusiasmen för en ordentlig, rakryggad offensiv. Eller är deras starkaste skäl att vilja regera likaledes att de vill slippa moderaterna?

+ Modigt. Alla som vågade manifestera under VM i friidrott mot de vidriga ryska homofobiska lagarna.

- Vacklade. Svenska friidrottsförbundet som vacklade än hit och än dit i frågan och mest blev ett störningsmoment för atleterna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset