Enligt skolans regler bedöms innehav av ett löv som liknar marijuana, som japansk lönn, lika hårt som faktisk marijuana
Enligt skolans regler bedöms innehav av ett löv som liknar marijuana, som japansk lönn, lika hårt som faktisk marijuana

En 11-årig pojke i USA stängdes av från skolan i ett år och skulle ställas inför rätta i ungdomsdomstol för marijuanainnehav. Det enda problemet var att lövet som hittats i pojkens väska inte var marijuana.

Det var i september förra året som rykten om att den 11-årige pojken hade tagit med sig marijuana till skolan nådde rektorn på Bedford Middle School i Roanoke. När personalen sökte igenom pojkens väska hittade man också ett löv som såg ut som marijuana och en tändare. Eftersom skolan har en nolltolerans mot droger blev pojken avstängd i ett år och skulle ställas inför rätta vid en ungdomsdomstol, skriver The Roanoke times.

Fallet tog dock en oväntad vändning när åklagaren två månader senare beslutade sig för att lägga ner åtalet mot pojken. När föräldrarna fråga varför visade sig att lövet hade testats negativt för marijuana tre gånger något som ingen berättat för pojken eller hans föräldrar under de två månader som pojken hade varit avstängd.

Efter avstängningen från skolan uppger föräldrarna att den 11-årige pojken drabbats av både depression och panikångest, föräldrarna har nu också stämt skolan för deras hantering av fallet. I stämningsansökan anklagas även polisen för att ha kränkt pojkens rättsäkerhet eftersom en polis vittnat inför en domare att pojken innehaft marijuana trots att testerna varit negativa.

– Testerna kom inte tillbaka som osäkra utan som negativa. Ändå gick hon till domaren och svor att han innehaft marijuana, säger familjens advokat Melvin Williams till The Roanoke times.

Men trots att lövet visat sig inte vara marijuana och trots att åklagaren lagt ner fallet så ville skolan inte upphäva pojkens avstängning. Anledning är att skolans regler behandlar imitationer av droger på samma sätt som riktiga droger. Föräldrarna menar dock att pojken inte själv lagt lövet i väskan utan tror att några andra elever ska ha lagt lövet i väskan och sedan berättat för rektorn att pojken tagit med sig droger till skolan.

Efter att föräldrarna vädjat till representanter för skolsystemet i Roanoke kommer pojken från och med måndag, efter 6 månaders avstänging, få lov att börja gå i skolan igen. Dock på en annan skola.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset