Patrik Laine (till höger) ska leverera mot Tre Kronor.
Patrik Laine (till höger) ska leverera mot Tre Kronor.

Mötet med Tre Kronor är en måstematch.Då litar förbundskapten Lauri Marjamäki bland annat på 18-årige Patrik Laine– Våra unga killar ger oss sådan positiv energi, säger han.

På stor rink har Patrik Laine redan visat vad han kan. När förra säsongen summerades med silvermedaljen i VM i Ryssland – där han gjorde tolv poäng på tio matcher – var det bara en liten, liten del av vad han hade åstadkommit tidigare under året.

Laine var en av de stora hjältarna när Finland vann JVM-guld på hemmaplan.

Han var en av Tapparas bäste spelare under vägen fram till ligatiteln.

I sommarens NHL-draft valdes han som nummer två av Winnipeg.

Till den redan långa meritlistan adderade 18-åringen dessutom flera individuella priser samt en plats i Finlands World Cup-lag.

– Jag har många goda minnen från förra säsongen, men det som är mitt allra bästa är nog när jag vann ligan med min klubb, säger Laine.

"Lär sig snabbt"

Det är något som Finlands förbundskapten, Lauri Marjamäki, hoppas att Patrik Laine ska överträffa i Toronto.

Efter mardrömsstarten i Air Canada Centre, 1–4-förlusten mot Nordamerika U23, krävs bättre insatser mot Tre Kronor och Ryssland.

Det är matcher som bör sluta med segrar om äventyret i Kanada ska fortsätta.

Och Marjamäki vill gärna se att Laine är en av Finlands spelare som visar vägen.

– Vi är glada över att ha unga spelare i vårt lag och jag tycker att de ger oss bra beståndsdelar i vårt spel, säger han.

– Laine och några av våra andra unga spelare spelade sina första matcher på NHL-rink i våra träningsmatcher och de är så bra att de lär sig snabbt, säger han.

"Har känts bättre"

Frågan är om anpassningen till den mindre rinken går tillräckligt snabbt.

Före mötet med Nordamerika U23 sade Patrik Laine att han upplevde spelet på NHL-rinken som svårare än vad han först trodde att det skulle vara. Problematiken handlade om ytan, tempot, kvickare puckhanteringen, snabbare beslut.

Den känslan fanns kvar efter söndagens förlust.

– Det har känts bättre. Det här var inte min bästa match och jag kan så mycket bättre än så här. Jag måste fixa det, och hela laget måstet att spela bättre, säger Laine, som tillsammans med Alexander Barkov, 21 år, och Sebastian Aho, 19, var Finlands förstakedja mot Nordamerika U23.

– Vi får kolla på video och se till att få till det som inte fungerade i den här matchen. Sedan kan vi bara hoppas vi är bättre i nästa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset