Mark Zuckerberg säger sig vara öppen för att vittna.
Mark Zuckerberg säger sig vara öppen för att vittna.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg fortsätter att pudla efter skandalen med företaget Cambridge Analytica. I en sällsynt intervju efter avslöjandet öppnar han för att vittna om vad som hänt inför amerikanska kongressen. "Det korta svaret är att jag gärna gör det", säger han till CNN.

Det stormar rejält kring Facebook efter anklagelserna om att personuppgifter från 50 miljoner användare samlats in och använts för att påverka det amerikanska valet till Donald Trumps fördel. Sociala medier-jätten anklagas för att ha känt till analysföretagets Cambridge Analytica datainsamling, eller till och med tillåtit den.

I natt svensk tid ställde den annars medieskygge Zuckerberg upp på en sällsynt intervju i amerikanska CNN. Där sa han sig vara redo att vittna inför kongressen om han blir kallad, vilket många amerikanska politiker har krävt.

– Det korta svaret är att jag gärna gör det. Om det är det rätta, sa han till programledaren Laurie Segall.

– Facebook vittnar ofta i kongressen. De gör ett mycket viktigt jobb och vi vill att de ska ha all information de behöver. Vi skickar den person på Facebook som har bäst kunskap om ämnet. Om det är jag, då gör jag det gärna.

LÄS MER: Zuckerberg bryter tystnaden – aviserar striktare regler för appar

I intervjun upprepade han det han även skrev i ett inlägg på Facebook under gårdagen, det vill säga att Facebook brustit i sitt förtroende och att företaget är redo att vidta åtgärder.

–Jag är jätteledsen att det blev så här. Vi har ett grundläggande ansvar att skydda människors data, sa han till CNN.

För tv-kanalen lovade han också att se till att intrånget inte upprepas.

– Vi ska gå igenom varenda app som har tillgång till stora mängder information, och om vi hittar minsta misstänkta aktivitet kommer vi att genomföra en full undersökning.

LÄS MER: Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset