Socialdemokratiska EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog tycker att unionen behöver... Arkivbild.
Socialdemokratiska EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog tycker att unionen behöver... Arkivbild.

EU:s många kriser får marken att darra även under unionens tyngsta företrädare.Fortsatt oenighet kan leda till en helt ny ledning.

Luxemburgs förre premiärminister Jean-Claude Juncker valdes till EU-kommissionens ordförande 2014 med stöd från en bred koalition av kristdemokratiskt konservativa, socialdemokrater och liberaler.

EU:s många kriser har dock tärt hårt på enigheten, samtidigt som Juncker själv sliter med njursten. Hans årliga tal om läget i unionen i onsdags var ingen klang- och jubelföreställning.

– Han inledde sitt tal med att säga att EU inte är i toppform och det måste man hålla med om. Och han är inte heller i toppform, konstaterar EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog (S).

– Jag är kritisk. Jag anser inte att kommissionen gör det jobb som den borde göra i vår tid. Vi behöver en bättre Jean-Claude Juncker. Han måste skärpa till sig. Han måste inse att kommissionens ansvar inte bara är att tycka, det är att värna fördragen, våra lagar och våra regler, säger kollegan Gunnar Hökmark (M).

Kan gå snabbt?

Om EU vore ett fotbollslag skulle sannolikt Juncker ha fått sparken för länge sedan, efter brexit-omröstningen och oenigheten om flyktingkrisen. Än så länge hörs dock inga riktiga avgångskrav.

– En avgång löser inga problem, för det skulle skapa ett nytt tumult i Europa, säger Hökmark.

– Jag tror inte att det finns några skarpa förslag om att efterträda honom. Han är väl något slags minsta gemensamma nämnare. Jag har inte hört än i alla fall att det finns några reella planer på att byta ut honom, men det där kan ju ändras ganska snabbt, säger Ulvskog.

Strid om talman

Utöver Juncker sitter inte heller EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk särskilt säkert. Tusks nuvarande 2,5-årsmandat går ut nästa sommar och en förlängning kan komma att stoppas av hemlandet Polen, där Tusks politiska motståndare nu sitter vid makten.

Även EU-parlamentets mäktige talman Martin Schulz sitter löst. Schulz lobbar hårt för att få fortsätta, men riskerar att skapa en infekterad strid mellan socialdemokrater och konservativa om han inte avgår i vinter.

– Vi har ett avtal med socialistgruppen om att det ska vara en annan talman i parlamentet - håller man inte det avtalet så är det aldrig skäl att ingå några avtal med varandra, konstaterar Gunnar Hökmark.

Jean Francois Badias/AP-TT
... en "bättre" Jean-Claude Juncker, som utsågs till EU-kommissionens ordförande 2014. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset