Eero Markkanen såg till att AIK klev upp på andra plats i den allsvenska tabellen.
Eero Markkanen såg till att AIK klev upp på andra plats i den allsvenska tabellen.

Guldet är utom räckhåll, men AIK kan fortfarande bli näst bäst i Fotbollssverige."Gnaget" slog Häcken med 2–1 tack vare ett läckert skott av Eero Markkanen – och säkrade Europaspel nästa säsong.– Det är en viktig del i klubbens målsättning, sade AIK-tränaren Rikard Norling.

Strax efter att de klara mästarna i Malmö FF tagit emot supportrarnas hyllningar på Swedbank stadion sparkade AIK i gång matchen mot Häcken i Solna. Hemmaspelarna var väckta ur sina gulddrömmar, gästerna sedan länge borta från toppstriden, och den riktiga nerven ville inte infinna sig.

I höstkylan reflekterades den tappade möjligheten till ligaseger också på publiksiffran: Endast 8 507 personer hade tagit sig till Friends arena – vilket är AIK:s sämsta publiksiffra på arenan i allsvenskan.

– Det är väl delvis att guldet är borta, absolut. Jag vet inte om folk visar sin besvikelse, men vi har haft ett tapp generellt och svårt att få hit publik, sade AIK-kaptenen Nils-Eric Johansson.

Dubbla drömmål

AIK tog ledningen i den 23:e minuten när Sauli Väisänen nickade in sitt första mål för säsongen. John Owoeri kvitterade för Häcken strax före pausen med det första av torsdagskvällens två drömmål.

Rasmus Schüller lyfte bollen mot Owoeri som vann en närkamp med Per Karlsson, vände om och på volley skickade en lobb över Patrik Carlgren. Owoeris mål får dock konkurrens om kvällens snyggaste av Eero Markkanens segerdito.

Markkanen tog emot en passning från Stefan Ishizaki i kanten av straffområdet, vände om och skruvade bollen via stolpen in i det bortre krysset när tio minuter återstod att spela.

– Två kvalitetsmål, tyvärr blir deras avgörande. Jag tycker Owoeris mål var snyggare, men vi fick inte några poäng på det, sade Häckens tränare Peter Gerhardsson, med ett snett leende mot kollegan Norling.

Mysig stämning

På 15 allsvenska möten i Solna har Häcken nu två kryss, 13 förluster och fortfarande noll segrar.

Tre poäng för AIK gör att laget passerar IFK Norrköping på bättre målskillnad upp till andra plats i tabellen och definitivt har säkrat en topp tre-placering. Häcken, som Gerhardsson lämnar efter säsongen, harvar vidare på den nedre halvan.

– Det ska bli intressant att se vart Häcken tar vägen nu när Peter inte fortsätter. Det är en bra tränarrepresentant för oss här i Sverige så jag hoppas att det blir något riktigt bra, sade Norling på den gemytliga "slutet av säsongen"-presskonferensen som följde på matchen.

– Tack, svarade Gerhardsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset