Kosovare Asllani i kamp om bollen med Dzsenifer Marozsán.
Kosovare Asllani i kamp om bollen med Dzsenifer Marozsán.

Utbytt i semifinalen och ett osäkert kort inför finalen. Sedan låg Dzsenifer Marozsán bakom båda tyska målen i OS-finalen.– Jag är jätteglad för de ett och ett halvt målen som jag gjorde, säger 24-åringen.

Tyskland har varit en svensk mardrömsmotståndare i tio raka mästerskapsmatcher nu. Dzsenifer Marozsán har varit en starkt bidragande orsak.

Den 24-åriga tyskan verkar minst sagt trivas mot svenskt motstånd – hon har gjort mål på Sverige fem av de sex landskamperna hon funnits på planen.

Hon gjorde exempelvis enda målet i semifinalen när Tyskland slog ut Sverige ur hemma-EM 2013, blev målskytt i tyska 4–1-segern i åttondelsfinalen och stod för ett och ett halvt mål i OS-finalen.

"Dubbel mur"

Utöver det vackert inskruvade distansskottet var det Dzsenifer Maroszán som slog frisparken som via stolpen och Linda Sembrants ben innebar 2–0 till Tyskland.

– Sverige stod väldigt lågt och vi vet alla vad som krävs för att ta sig igenom en sådan dubbel mur, säger tyskan.

– Svenskorna var ständigt farliga, så fort de fick bollen gick det snabbt framåt. Men vi slog till i rätt ögonblick och slutade aldrig tro på att vi skulle vinna.

Men det var in i det sista ändå tveksamt om Dzsenifer Marozsán ens skulle kunna spela. Mittfältsstjärnan, en av de tyska nyckelspelarna de senaste åren, fick kliva av i halvtid i semifinalen mot Kanada. Men till finalen var skadekänningarna i ena låret tillräckligt lindriga för spel.

– Tekniskt sett är hon den bästa spelaren jag känner till. Hon är otroligt viktig för oss, säger avgående tyska förbundskaptenen Silvia Neid.

– Man hoppas alltid på ett genialt tillfälle, en pass eller ett skott, under matcherna.

"Grandios tekniker"

Den Ungernfödda Marozsán har bott i Tyskland sedan hon var fyra, då pappan Janos fick kontrakt med Saarbrücken. Dottern började i samma klubb och debuterade redan som 15-åring i bundesliga. Efter sju år i Frankfurt, som hon bland annat vunnit Champions League med, bytte hon i somras till Lyon i den franska ligan där hon bli lagkamrat med bland andra Caroline Seger.

Dzsenifer Marozsán står nu på 66 landskamper – och 30 mål. Och inget tyder på att målfarligheten kommer att minska. Silvia Neid, som nu kliver av förbundskaptensposten efter att ha lett Tyskland till OS-guld, VM-guld och två EM-guld, är imponerad.

– Hon har alltid varit en grandios tekniker, redan i unga år. Hon märktes redan då, en dominant spelare, säger Neid.

– Hon har haft en del skadeproblem, men alltid kämpat sig tillbaka. Jag tycker att hon blir bättre och bättre med åren. Hon är 24 nu, så om fyra år kommer hon att vara helt fantastisk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset