Martin Pistorius var fångad i sin egen kropp.
Martin Pistorius var fångad i sin egen kropp.

Martin Pistorius, 39, kunde varken prata eller röra på sig. Under tolv år var han instängd i sin egen kropp. Det ingen visste var att Martin förstod allt.

Privat
Martin Pistorius med frun Joanna.
Privat
Martin Pistorius växte upp i Sydafrika.
Privat
Martin Pistorius.
Privat
Martin Pistorius tillsammans med sin far.
Privat
Martin Pistorius.
Privat
Han träffade Joanna 2008.

Vid ett tillfälle tittade Martin Pistorius mamma på honom och sa: ”Jag hoppas att du dör”. Mamman trodde inte att hennes son kunde förstå henne. Sanningen var en helt annan.

– Det är svårt att beskriva med ord hur det var. Jag brukar säga att det var som att jag var ett spöke. Du kan höra, se och förstå allt runt omkring dig men du har ingen makt över någonting, säger Martin Pistorius till Metro.

När Martin, som växte upp i Sydafrika, var tolv år drabbades han av en mystisk sjukdom. Han blev svagare och svagare och kunde röra sig allt mindre. Musklerna förtvinade och Martin hamnade slutligen i koma.

LÄS MER: Liv vägde 564 gram vid födseln – nu fyller mirakelflickan 13 år

Läkarna kunde inte fastslå vad som var fel med honom och bad föräldrarna att ta med Martin hem från sjukhuset. Föräldrarna Rodney och Joan gjorde vad de kunde för sin son – men de fick ingen kontakt med honom.

Efter några år vaknade Martin Pistorius upp och kunde se och höra vad som hände runt omkring honom. Problemet var att han ingen annan insåg det.

– Jag hoppas att jag aldrig mer behöver uppleva den där känslan. Det var som att jag inte existerade. Jag insåg att jag inte bara var instängd i min egen kropp utan att jag troligtvis skulle leva resten av mitt liv i det tillståndet.

Smärtsamt kunde han bara se på när familjens liv gick vidare. Han fick syskon och de åkte på semestrar utan honom. Han var fångad i sin egen kropp. Martin förstod på något vis familjens frustration över situationen och han förlät även sin mamma för det hon hade sagt om att han skulle dö.

Så en dag när Martin var 25 år hände något. En terapeut märkte att han reagerade på saker med små leenden och blickar.

– Det var overkligt och upphetsande. Jag måste säga att första gången som någon insåg att jag uppfattade saker var ett av de bästa ögonblicken i mitt liv.

►LÄS MER: Angel levde i 54 dagar – i sin hjärndöda mammas kropp

Men vägen tillbaka var lång. Martin Pistorius fick öva på ett specialanpassat kommunikationsprogram för att lära sig läsa och skriva. Efter år av träning kunde han till slut börja studera och tog en universitetsexamen.

– Trots allt jag har varit med om så känner jag att det har gjort mig till en bättre människa. Jag uppskattar livet på ett annat sätt. Små saker som att lyssna på musik, solsken mot huden, hålla handen med någon jag älskar, säger Martin Pistorius.

Nu lever han tillsammans med frun Joanna som han träffade 2008. Under 2016 ges Martin Pistorius bok ”Ghost Boy” ut på svenska på Forum bokförlag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset