Martin Luther King.
Martin Luther King.

"Det blinda galna våldet i det amerikanska samhället har vunnit en grym seger". Så lyder en en nyhetssändning i Sveriges radio den 5 april för 1968. Dagen innan hade Martin Luther King träffats av ett pistolskott på en balkong i Memphis, Tennessee. I dag är det 50 år sedan frontfiguren för medborgarrättsrörelsen i USA dog.

Startskottet

1955 hade Martin Luther King nyligen flyttat till Montgomery där han arbetade som präst. Den 1 december blev en svart kvinna, Rosa Parks, gripen på en buss efter att hon vägrat ge upp sin sittplats till förmån för vita.

– Folk vill få det till att jag var trött, men det var jag inte. Inte tröttare än jag brukar vara vid slutet av en arbetsdag. Den enda tröttheten jag kände var tröttheten av att ständigt ge upp, beskrev Rosa Parks själv i sin självbiografi.

Händelsen i sig var inte unik, men detta var droppen som fick bägaren att rinna över. Medan Rosa Parks häktades så samlades Montgomerys afroamerikaner. Martin Luther King, endast 25 år, utsågs till ledare för den nya rörelsen. Dagen då Rosa Parks skulle åtalas för sitt brott uppmanades afroamerikanska personer att bojkotta all busstrafik. Ett år senare hade staten beslutat att segregationen stred mot konstitutionen. I och med bojkotten blev Martin Luther King frontman för medborgarrättsrörelsen.

Martin Luther King och hustrun Coretta Scott King, tillsammans med Indiens premiärminister Jawaharlal Nehru, under makarnas besök i Indien 1959.

Kampen utan våld

– Ickevåld är ett kraftfullt och rättvist vapen, som skär utan att såra och förädlar den man som svingar det. Det är ett svärd som helar, skrev Martin Luther King i sin bok ”Why we can’t wait”, 1964.

1959 reste han till Indien och besökte Gandhi Peace Foundation. Efter det var det hans fasta övertygelse att kampen för lika rättigheter skulle genomföras med ickevåld som flaggskepp. Genom organiserade protester på strategiska platser fick de stor uppmärksamhet och omfattande mediaövervakning. Tillsammans protesterade de för bland annat rösträtt och mot segregation. Martin Luther King blev många gånger gripen i samband med protester och marscher.

Martin Luther King under sitt tal ”I have a dream”.

De berömda talen

Martin Luther Kings mest berömda tal, ”I have a dream”, höll han den 28 augusti 1963. Det skedde i samband med en stor protestmarsch till Washington med över 200 000 deltagare. Hela talet var 17 minuter långt – och den mest berömda delen, där King pratar om sin dröm, ska inte ha varit med i hans förberedda text. Under talet stod sångerskan Mahalia Jackson bakom King och det var hon som uppmanade honom att berätta om drömmen.

I efterhand har talet blivit ett av de mest berömda i amerikansk historia.

Dagen innan Martin Luther King mördades höll han sitt sista tal i Memphis, som blev känt under namnet ”I’ve been on the mountain top”.

– Jag är lycklig i kväll. Jag oroar mig inte för någonting. Jag räds ingen man, sa King.

Balkongen där Martin Luther King sköts.

Mordet

Den 4 april 1968 sköts Martin Luther King. Han var ute på balkongen på motellet i Memphis, Tennessee, där han bodde. Gärningsmannen hette James Earl Ray, han greps två månader efter mordet och dömdes till livstids fängelse.

Somliga menade att mordet var slutet på ickevåldet. Andra hävdade att det här var ett starkt incitament till att fortsätta protestera utan våld. Senatorn Robert F. Kennedy höll själv ett tal där han uttryckte sin medkänsla med det som hänt:

– För er som är svarta och lockas att fylla era hjärtan med hat och misstro mot alla vita. Till er kan jag bara säga att jag känner samma sak i mitt hjärta.

Yolanda Renee King på scenen i Washington i slutet av mars.

Eftermäle

Efter Martin Luther Kings död följde våldsamma upplopp i hela USA. Tiotusentals människor slogs mot poliser och militärer och delar av flera städer ödelades.

Hans hustru, Coretta Scott King, tog över hans arbete och grundade snart King Center i Atlanta, Georgia, dedikerat för att föra vidare makens budskap om ickevåld. Flera av deras barn engagerade sig i centret.

Martin Luther Kings nioåriga barnbarn tog världen med storm när hon i slutet av mars talade inför hundratusentals demonstranter under ”March for our lives”, en protest för bättre vapenkontroll och säkerhet i skolorna. Yolanda Renee King stod på scenen, inte långt från platsen där farfar Martin Luther King höll sitt tal ”I have a dream” 55 år tidigare.

– Jag har en dröm om att nog är nog. Att det här ska bli en vapenfri värld. Slutpratat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset