Det är något som gör det svårt för oss att förstå att en man skulle kunna bära på traumat att mot sin vilja ha använts för någon annans sexuella njutning, skriver Metros redigerare Martin Nygren.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Våren 2015 nåddes Londons enda dedikerade organisation för manliga sexualbrottsöverlevare av beskedet att finansieringen skulle dras in. För kliniken som sett en fördubbling av patienter sedan året innan kom beskedet som en chock. Den nu bortgångna psykoterapeuten Alan Corbett anmärker i sin bok om ”De osynliga männen” att samhället nog hade mäktat mer än en futtig namninsamlingslista om det hade rört sig om den enda kvinnliga kliniken.

Män kan inte våldtas, heter det.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: 10 year challenge påminde mig om hur min lägenhet bombades

Kommer ni ihåg när Kevin Spacey anklagades för närmanden mot ett barn och skådespelaren krishanterade genom att komma ut ur garderoben? Att det i sig inte rönte fler rubriker passar in i vad Corbett pekat ut som ett samhällsproblem: Synen att män bara kan våldta och den man som blir våldtagen måste alltså ha varit med på noterna. Sympatin skulle inte riktas mot 14-åringen, utan den påstådde pederasten Spacey, som fått sin sexualitet förtryckt av samhället.

Något i samhället gör att det i snitt tar 26 levnadsår för manliga överlevare att söka stöd – om så över huvud taget sker.

Det är något som gör det svårfattbart att en genomsnittligt fungerande man skulle kunna bära på traumat att mot sin vilja ha använts för någon annans sexuella njutning. Något i samhället gör att det i snitt tar 26 levnadsår för manliga överlevare att söka stöd – om så över huvud taget sker. Mörkertalen är omfattande. Brittiska uppskattningar visar att 11 procent av männen utsatts, medan studier från Nordamerika talar om att 7,4 procent av männen har utsatts för sexualbrott som barn. Färre än en av tio våldtäkter i vuxen ålder anmäls och andelen överlevare som söker psykiatrisk vård rapporteras vara så låg som 20 procent.

I Sverige vet vi att det anmäldes totalt 7840 våldtäkter förra året. Av dem rörde 514 våldtäkter mot män/pojkar, och i sex av tio fall var brottsoffret omyndigt.

LÄS MER: Anna Suvanna Davidsson: Kärlek är en själslig naturkatastrof

I vår kan det bli så att vi får anledning att prata mer om den här frågan. Särskilt när pedofilianklagelserna mot Michael Jackson dras upp i ljuset igen genom en redan omtalad dokumentär och genom Lo Kauppis dramatisering av Märta Tikkanens roman, “Män kan inte våldtas”, som har premiär i helgen.

Så, om du finns där ute i mörkertalet – berätta för någon. Du är inte ensam.

Martin Nygren, redigerare Metro

Plus: ”An open secret”. Dokumentären om barnövergrepp i Hollywood går att se på internet.

Minus: Snöflingor. Vill se luftballonger när jag himlar med ögonen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om män Våldtäkt