Foton från den fest 2008, under vilken Martin Timell misstänktes ha våldtagit en kvinna.
Foton från den fest 2008, under vilken Martin Timell misstänktes ha våldtagit en kvinna.

TV-profilen Martin Timell åtalades för att ha våldtagit en kvinna i en badtunna under en fest 2008. Nu frias han av tingsrätten.

Under en fest 2008 misstänktes TV4-profilen Martin Timell ha våldtagit en kvinna, genom att föra in sina fingrar i hennes underliv. Övergreppet ska ha skett i en badtunna. Martin Timell åtalades för våldtäkt, och nu har domen kommit.

LÄS MER: Över 100 foton från Martin Timells fest hittade – våldtäktsutredningen växer

Martin Timell frias där från våldtäksanklagelserna. Enligt Attunda tingsrätt finns det inte tillräckligt robust bevisning för att han har utsatt kvinnan för ett övergrepp och verkligen fört upp fingrar i hennes underliv.

Enligt domen är visserligen kvinnans berättelse ”klar, sammanhängande och detaljrik”.  Men det finns vissa skillnader mellan polisförhören och vad hon berättade under rättegången.

Vittnenas berättelser är också detaljerade, men inte helt samstämmiga. De kan också ha påverkats av att händelsen diskuterats flitigt på arbetsplatsen och Facebook.  En viktig faktor är den långa tid, nio år, som förflutit mellan händelsen och de första polisförhören.

Tingsrätten skriver: ”Även om målsägandens uppgifter om händelsen i olika avseenden får stöd av vittnenas uppgifter om vad hon efteråt berättat för dem är detta inte fullt ut fallet såvitt avser frågan om Martin Timell förde in sina fingrar i hennes underliv”.

Just frågan om penetration och fasthållning skett har fått stort utrymme i domen, eftersom det krävs för att gärningen ska bedömas som våldtäkt.

Tingsrättens ledamöter var eniga.

Eftersom åtalet ogillades ska Martin Timell inte heller betala något skadestånd. Kvinnan hade krävt 115.000 kronor.

Martin Timell har hela tiden nekat till brott. I förhör har han berättat att han kan ha haft en hand på kvinnans rumpa, men att det i så fall var av ”säkerhetsskäl”. Han kan även ha kommit åt henne då hon satte eller reste sig upp. ”I så fall handlar det om mitt gentlemannamässiga beteende, att här sätter du dig säkert”, berättade Martin Timell i förhör.

LÄS MER: Martin Timell anklagas för att ha blottat sig för programledare: ”Helt absurd situation”

I en så kallad personutredning, som genomfördes innan rättegången, fanns att läsa: ”Han förnekar vidare att han skulle ha varit alkoholpåverkad vid tillfället eller att han skulle ha någon problematik med att läsa av kvinnor på ett korrekt sätt eller att förstå ömsesidigheten i sexuella relationer. Timell uppger sig också vara medveten om genusfrågor”.

Den berörda kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz skriver i ett meddelande till Metro att hennes klient är besviken.

– Min klient är besviken på tingsrättens dom men ångrar inte att hon till slut vågade göra en anmälan mot Timell. Domen kommer nu analyseras och med största sannolikhet överklagas, skriver Elisabeth Massi Fritz.

Åklagaren Anna Bengtsson konstaterade att tingsrätten inte funnit bevisningen tillräcklig.

– Jag måste läsa domen noga först innan jag tar ställning om jag ska överklaga, säger Anna Bengtsson till Metro.

Martin Timells advokat Hanna Lindbom är lättad efter domen.

– Jag är lättad, men inte helt förvånad. Det var uppenbart i rätten att stödbevisningen inte höll. Vittnen hade läst mycket i media och pratat med varandra. Det spretade, säger Hanna Lindblom till Metro.

Hon meddelade Martin Timell den friande domen så fort den kom.

– Han är också väldigt lättad.

Några beslut om att driva saken vidare och till exempel kräva skadestånd för exempelvis förlorade arbetsinkomster eller förtal i medier har Martin Timell och hans advokat inte diskuterat.
– Nej, det får komma sen. Nu tar vi helg och andas ut, säger Hanna Lindblom.

Martin Timell och anklagelserna

Martin Timell var profilerad vid TV4 och ledde bland annat det populära programmet Äntligen hemma. I samband med Metoo-uppropet i höstas riktades anklagelser mot Martin Timell. En kvinnlig programledare berättade för Metro hur Martin Timell hade blottat sig för henne under en tv-gala ett antal år tillbaka i tiden.

TV4 valde att ställa in samtliga program där Martin Timell medverkade. En kvinna polisanmälde honom för att förgripit sig på henne under en fest 2008. I början av mars väcktes åtal om våldtäkt. Martin Timell påstods ha fört in fingrarna i kvinnans underliv.

Rättegången hölls i slutet av maj. Martin Timell har hela tiden nekat till brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset