Mary-Ann Olsson Lileng är i dag 24 och ångar det hon gjorde på högstadiet.
Mary-Ann Olsson Lileng är i dag 24 och ångar det hon gjorde på högstadiet.

Nästan var tredje svensk har någon gång utsatt någon annan för mobbning, visar en undersökning utförd av Yougov. En av dem är 24-åriga Mary-Ann. ”Jag vet vad jag gjorde och det kommer hemsöka mig resten av mitt liv. Förlåt räcker inte”, säger hon.

Enligt en undersökning utförd av Yougov, på uppdrag av Metro, så har 55 procent av svenskarna någon gång blivit utsatta för mobbning. 31 procent uppger att de någon gång har utsatt någon annan för mobbning och 26 procent uppger att det ska ha skett i skolan. 

►LÄS MER: Debatt: Sparka rektorer som inte kämpar mot mobbning

Mary-Ann Olsson Lileng, 24, är en av dem som själv har utsatt andra för mobbning. För henne började allting på mellanstadiet. Hon berättar att hon själv växte upp under trassliga förhållanden.

– Innan det var jag ett barn som brydde mig och ville hjälpa andra. Men jag hamnade i fel sällskap och blev en helt annan person. Jag blev elak, säger hon till Metro.

En händelse minns hon väl. Mary-Ann åkt på sommarkollo för barn som på något sätt har det lite jobbigt och där hade hon lärt känna en tjej som hon umgicks. Men ett år senare, när de sågs på kollot igen, så ändrade Mary-Ann plötsligt sin attityd mot tjejen.

– Under tio dagar gjorde vi hennes liv till ett helvete. Vi kallade henne fula saker och mobbade henne så pass mycket att hon grät. Hon hade åkt på kollo för att hon kanske redan hade det jobbigt, och så var jag där och förstörde. Jag mår fruktansvärt dåligt över det än i dag, säger Mary-Ann.

►LÄS MER: Kent blev mobbad i skolan – 36 år senare hämnades han rejält

Mobbningen skedde inte bara på kollot. Även i skolan var hon taskig mot andra elever.

– Man kanske gick förbi dem, gav onda blickar, slängde ur sig taskiga kommentarer. Det var aldrig fysiskt, utan ord och utfrysningar. Skitsnack, säger hon.

När Mary-Ann till slut började i gymnasiet fick hon en lugnare tillvaro i sitt eget liv och i samband med det fick hon perspektiv på vad hon hade utsatt andra för. I vuxen ålder har hon försökt ta kontakt med så många som möjligt för att be om ursäkt.

– Jag förstår om de inte vill veta av mig. Jag vet vad jag gjorde och det kommer hemsöka mig resten av mitt liv. Förlåt räcker inte, men det är det enda jag kan säga.

Är du en av dem som Mary-Ann berättar om och vill du komma i kontakt med henne? Kontakta Metros reporter på [email protected]

Friends: Mobbare behöver stöd och hjälp för att sluta

I bland glömmer vi bort att vi måste hjälpa dem som utsätter andra för mobbning, menar Olle Cox, projektledare på Friends.

Olle Cox, projektledare på stiftelsen Friends, menar att man måste titta på en individnivå för att förstå vad som ligger bakom mobbning.

– Att förstå mobbning är ganska svårt. Det handlar inte om egenskaper hos en viss person, vi är alla potentiella mobbare och ingen är immun mot att bli varken utsatt eller utsättare. Det finns alltid en sådan risk, säger Olle Cox.

Han menar dock att forskning visar att det finns ett antal riskfaktorer som gör att man lättare hamnar i situationer där man utsätter andra och blir utsatt. Det kan till exempel vara att man får ett dåligt socialt stöd, att man har en låg självkänsla eller att man har någon form av neuropsykiatriskt funktionshinder.

– Personer som utsätter andra har ofta hamnat i en situation eller känsla som man har svårt att hantera. Jag kan tycka att vi ibland överger dem som utsätter andra. Man behöver stöd och hjälp från en vuxenvärld för att komma ur det beteendet. Det går inte att skälla eller straffa någon ur mobbning, säger Olle Cox.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset