Här i Björns trädgård i Stockholm har ensamkommande ungdomar angripits av maskerade män. Arkivbild.
Här i Björns trädgård i Stockholm har ensamkommande ungdomar angripits av maskerade män. Arkivbild.

Ensamkommande ungdomar som lever på gatan i Stockholm har på senare tid attackerats av svartklädda, maskerade män.De vågar inte anmäla, men polisen har fått höra om flera angrepp i efterhand.

– Det kan komma 10-20 svartklädda män som hissar upp scarfar över ansiktet och angriper dem genom att slåss och kasta flaskor. Det här får jag höra av killarna själva och de har ingen anledning att hitta på, säger Christian Frödén vid gränspolisen som arbetar med ensamkommande i Stockholm.

Till Svenska Dagbladet sade Frödén att angriparna är kopplade till huligangrupper. Han understryker för TT att han inte vet det säkert, men hänvisar till en händelse i januari då det är bekräftat att de svartklädda kom från fotbollsfirmorna. Då delades flygblad ut med uppmaningen att ge ensamkommande "straffen de förtjänar". Ett hundratal maskerade män samlades vid T-centralen.

Attack vid moské

Det finns även en polisanmälan från Södermalm i somras som handlade om attacker mot ungdomarna, enligt Frödén. Då angrep ett 50-tal svartklädda män de ensamkommande vid moskén i Björns trädgård.

Tidskriften Expo skrev om händelserna och enligt chefredaktör Daniel Poohl var huliganer inblandade i båda fallen.

– Det är egentligen inte firmorna som sådana utan personer i firmakulturen som präglas av högerextrema ideal. Det är inget nytt att det överlappar. Skillnaden är att det har fått någon form av våldsamt uttryck som är riktat mot en specifik grupp mot samhället.

Poohl har även hört från personer tidskriften har pratat med att det ska ha skett fler attacker.

– Med tanke på hur tongångarna är och hur den strukturen ser ut se jag ingen anledning att betvivla att det har fortsatt.

"Utsatt situation"

I Sverige var händelsen i januari första gången som huliganer med koppling till olika firmor gick samman i riktade attacker, enligt polisen.

– Däremot har det här funnits i England tidigare, att firmagrupper går ihop för att som de säger åtgärda problem som de anser att myndigheterna inte klarar av, säger Mikael Berkesand, Stockholmspolis och samordnare för idrottsrelaterad brottslighet.

I Stockholm lever en större grupp ensamkommande ungdomar och yngre män, oftast från Marocko och Afghanistan, på gatan.

– En del av killarna är väldigt brottsaktiva, men de lever också i en väldigt utsatt situation själva. Det är en oroande samhällsutveckling att det finns krafter som tar lagen i egna händer och angriper dem, säger Christian Frödén.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset