MP saknar valsedlar i 50 kommuner.
MP saknar valsedlar i 50 kommuner.

Miljöpartiet har svårt att hitta lokala företrädare. Sista dagen för att beställa valsedlar till kommunvalet har passerat och i dagsläget saknar MP kandidater i 50 kommuner, rapporterar Ekot.

Miljöpartiet har svårt att hitta lokala företrädare, skriver Sveriges Radio Ekot. Medlemstappet innebär bland annat att partiet inte lyckats beställa valsedlar till över 50 kommuners fullmäktigeval.

– Det första och viktigaste skälet är att vi har tappat två tredjedelar av våra medlemmar och vi har alltså inte folk till att fylla på en kommunlista, säger Krister Haagman, som är Miljöpartiets ordförande i Hjo, en av de kommuner där partiet nu ger upp, till radion.

LÄS MER: Miljöpartiet går till val på en generösare flyktingpolitik

Miljöpartiet är det riksdagsparti som har beställt valsedlar i minst antal kommuner. På andra plats kommer Kristdemokraterna, som inte lyckats hitta kandidater i 34 kommuner.

Det går att ställa upp i valet till kommunfullmäktige även om man inte lyckats beställa valsedlar i tid. Men då måste det finnas minst två kandidater som lämnat sitt samtycket. Valmyndigheten garanterar heller inte att valsedlarna dyker upp i rätt tid.

Att partiet har så svårt att hitta nya personer som vill ställa upp för val till kommunfullmäktige beror delvis på att flera miljöpartister är besvikna. Samtidigt är flera veteraner trötta på partiet och vill inte längre företräda MP.

– Det blir ju en följd av att man från Miljöpartiets ledning har valt att försvara regeringssamarbetet till varje pris. Då skapar man ju den här typen av problem i de lokala organisationerna, säger Krister Haagman till Ekot.

Flera partier ställer upp i nästan alla 290 kommuner.

LÄS MER: Massflykt från MP – har tappat hälften av sina medlemmar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset