En irakisk polis vid platsen där massgraven hittats.
En irakisk polis vid platsen där massgraven hittats.

Fasansfulla syner möter dem som nu undersöker massgraven med civila som hittats i tidigare IS-kontrollerat område utanför Mosul i norra Irak.

Män i irakiska polisuniformer och med ansiktsmasker mot stanken rör sig i Hammam al-Halil, söder om Mosul, dagen efter att massgraven upptäcktes. Med hjälp av rep dras kroppar upp ur marken. Vissa av dem saknar huvud, kropparna är också i övrigt svårt tilltygade och offren har bundna armar och ben.

– Utifrån vad vi ser i dag, tror jag att det är ungefär 25 kroppar som är synliga. Men det betyder inte att det är det totala antalet. Vi tror att det finns väldigt många där, säger Mohammed al-Tamimi, en av ledarna vid utgrävningen.

När massgraven hittades uppgav myndigheterna att den innehåller omkring 100 döda.

Kurdiska styrkor har intagit staden Bashiqa nära Mosul i norra Irak. Kurderna – peshmergasoldater – deltar i offensiven mot terrorgruppen IS som ännu håller stånd mot de samarbetande militära krafter som försöker driva ut jihadisterna ur Mosul.

Regionala, kurdiska myndigheter i norra Irak säger att de nu har full kontroll över Bashiqa, som är en stad med etniskt blandad befolkning.

Bashiqa har i veckor varit omringat av peshmerga.

AP/TT
En irakisk polis vid platsen där massgraven hittats.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset