Demonstranter i Wukan under protesterna mot konfiskation av mark 2011. Arkivbild.
Demonstranter i Wukan under protesterna mot konfiskation av mark 2011. Arkivbild.

Efter månader av protester försöker kinesiska myndigheter tysta de upproriska invånarna i Wukan.Polisen uppges ha använt tårgas och gummikulor och gripit mängder av människor.

Våldsamheterna utlöstes av polisens gryningsräd på tisdagen mot ett antal bostäder i Wukan, en fiskeby i provinsen Guangdong i södra Kina.

Videor som publicerats på nätet tycks visa sammandrabbningar mellan stenkastande invånare och poliser som använder tårgas och gummikulor, rapporterar BBC.

– Kravallpolis har stationerats vid infarten till vår by. Ingen kan ta sig in eller ut, säger en kvinnlig invånare till BBC.

I Wukan – som med sina cirka 13 000 invånare med svenska mått snarare är en småstad – har protester pågått sedan juni, då byns folkvalde ledare Lin Zuluan greps, anklagad för korruption. Han dömdes i förra veckan till tre års fängelse.

Källor i Wukan uppger för nyhetsbyrån Reuters att polisen har gripit omkring 70 personer. Rättighetsaktivister i Hongkong befarar att insatsen är ett försök att slutligen tysta de besvärliga Wukanborna, som uppmärksammades internationellt 2011. Den gången gällde protesterna myndigheternas konfiskation av jordbruksmark.

Reuters källor menar att de senaste våldsamheterna var värre än de under 2011, då verksamheten i Wukan lamslogs i flera månader.

Vincent Yu/AP/TT
Protester i Hongkong i juni till stöd för Wukans numera fängslade ledare Lin Zuluan. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset